Lilo a Stitch

Lilo a Stitch… že ti to nic neříká? No tak čekuj:

 

Pár slov o animáku Lilo a Stitch

Představ si tu nejvíc akční scénu z dalekého vesmíru kombinující Hvězdné války, ET mimozemšťana a pohádkový příběh šmrncnutý Pokémonama. Že to zní jako totální hovadina? Možná, ale přesně takhle se odvíjí začátek rodinného animovaného filmu Lilo a Stitch, který svou výjimečností učaroval nejednomu děcku i dospělému.

Možná si říkáš, kde by se v kreslené pohádce o holčičce a jejím modrém (aha!) hafanovi vzala sci-fi scéna. No, věc se má tak, že tenhle roztomile se tvářící raťafák nemá s obyčejnýma ratlíkama z planety Země společného zhola nic. Ve skutečnosti je zmíněný modroučký pejsánek mimozemská bytost, která se za poněkud pohnutých okolností (nebudeme spoilovat) dostane na Zem, kde si ho zamiluje, lomeno adoptuje havajská holčička Lilo. Lilo to nemá zrovna jednoduché, protože přišla o své rodiče, a tak nikoho asi ani moc nepřekvapí, že k dalšímu osamělému tvorovi přirozeně přilne. Mimozemského roztomilouše Lilo pojmenuje Stitch a od tohoto okamžiku se nově vzniklá dvojice nezbedů potlouká světem jako dělová koule.

Lilo and Stitch - Zdroj: images.thedirect.com

Přirovnání Lilo a Stitche k dělové kouli poměrně dobře vystihuje charakter nezvyklé dvojky. Ono totiž ani Lilo ani Stitch nejsou tak úplně neviňátka, i když se tak na první dobrou rozhodně tváří. Co se malé holčičky Lilo týče, tak se nepere jen s životními těžkostmi, ale i se svými vrstevníky. Je vzdorovitá, není ji cizí černý humor a vede ponuré řeči, což je na jednu stranu jen velice osobitý způsob, kterým se u chudáka holčičky projevuje smutek ze ztráty vlastních rodičů, ale taky kombinace, ze kterou si ji „zamiloval“ nejeden rodič z řad diváků.

Stitch za svou přirozeně škodolibou podstatu nemůže (vysvětlování toho, proč to tak je, si odpustíme. Mrkni na film, jestli tě to zajímá) a to, že je údajně tu a tam ve své mateřštině (asi aby nebyla ohrožena mravní výchova mládeže) sprostý jako dlaždič, zase vykouzlí úsměv na tváři nejednomu dospělému včetně mě. K srdcím fanoušků animovaného filmu Lilo a Stitch přirostli o to pevněji, že se to na internetu hemží spekulacemi o možných diagnózách, které by snad Lilo mohla mít a jednou z nich je i porucha autistického spektra (PAS). Sounáležitost s malou holčičkou se tak ze sociální oblasti rázem přenesla i do té zdravotní a pro mnohé dětské diváky se i díky tomu Lilo stala hrdinkou a vzorem.

Lilo a Stitch u tebe doma

Ať už ale za popularitou dvojice Lilo a Stitch stojí cokoliv, její oblíbenost rozhodně neklesá. Spíš naopak. Z filmových pláten se Lilo a Stitch přehoupli také do hračkářského průmyslu a pro milovníka statečné Lilo a roztomilého Stitche je tak v nabídce celá řada různorodých hraček. Celkem logicky jsou nejoblíbenější plyšové hračky – protože kdo by se nechtěl tulit například k 60 centimetrovému Stitchovi, který navíc umí mluvit, anebo k o poznání menšímu, ale stejně roztomilému 21 centimetrů vysokému Stitchovi s dečkou? Vedle plyšáků Lilo a Stitch mohou milovníci stejnojmenné pohádky sáhnout i po dalších oblíbených hračkách. Pro holky i kluky je v nabídce například Auto Stitch Van with Figure, Magnetická tabulka Disney Lilo a Stitch, anebo hračka pro psy v podobě tří míčků.

Kromě klasických hraček nabízí Lilo a Stitch svým fanouškům i celou řadu figurek. Najdeš mezi nimi postavičky FUNKO POP i další figurky. Mezi Lilo a Stitch Funko Pop zazáří zejména usměvavá varianta Disney Lilo and Stitch Stitch, anebo popka Disney Lilo and Stitch Lilo With Scrump. Z nabídky dalších figurek doporučujeme zejména 5 kusý set Figurek Disney Stitch a radost fanouškům Lilo a Stitch zcela jistě udělá i další sběratelská figurka Stitch, kterou u nás seženeš v parádním setu 5 postaviček.

Lilo and Stitch Cast of Characters and Synopsis - The Disney Canon |  Disneyclips.comLilo and Stitch - Zdroj: disneyclips.com

Vedle hraček má ale Lilo a Stitch taky solidní zásobu herních předmětů a záleží jen na tobě, jestli dáš přednost klasice v podobě skleněného hrníčku Stitch, frajerské peněžence Disney Stitch v modrém provedení nebo hodinkám Lilo a Stitch Watch Pineapple. Vedle zmíněného merche můžeš nakoupit taky vymazlený bytový textil, krásné batohy, parádní kšiltovky nebo třeba originální hodiny. Nabídka merche Lilo a Stitch je jedním slovem obrovská a asi uděláš nejlíp, když si najdeš chvíli času a omrkneš ji sám.

Pro každého je tu něco a co si budeme, Vánoce se blíží...