Matchbox – zázrak v krabičce od sirek

Jaká byla nebo je nejmenší věc, kterou jsi kdy sbíral? Známky, mince? Možná céčka? A co takhle auta? Že to je blbost, páč takový prťavý auta se nedělaj? Tak to budeš čučet…

Psal se rok 1952, kdy jistá holčička přišla za svým otcem a žádala ho o pomoc. Prý si děti smí do školy přinést hračku pouze tehdy, pokud je dostatečně malá na to, aby se vešla do krabičky na zápalky. Důmyslná podmínka stanovená učitelem však nepočítala s vynalézavostí otce této dívenky, anglického inženýra Jacka Odella. Jak to bylo dál, už asi tušíš :)

Zrodil se Matchbox

Historie hraček značky Matchbox však začíná ještě o pár let dřív, konkrétně v roce 1947, kdy Leslie Smith a Rodney Smith společně založili firmu Lesney products. Ta podobně jako jiné strojírenské firmy sáhla jednoho dne díky poklesu objednávek svého standardního zboží k výrobě hraček. Právě jimi se pak Odell, pracující ve společnosti Lesney, inspiroval a pro svou dceru Anne vytvořil úplně první modýlek Matchbox. Byl jím silniční válec, který se dostal na pulty v roce 1953 a spustil tak vlnu kovového šílenství.

V průběhu svého působení pak Matchbox několikrát změnila vlastníka, až ji nakonec získala společnost Mattel, která byla svého času se svou značkou Hot Wheels největším konkurentem Matchboxu. Spojení těchto rivalů na poli sběratelských předmětů však asi nikdy skutečně nepromísí milovníky agličáků a vždycky to tak bude jedno nebo druhý.

Matchbox - model 

Ale zpět k Matchboxu

První série autíček značená čísly 1-75 byla balena do malých krabiček a byla koncipovaná jako dětská sběratelská edice. Když se na tyhle „zápalkové“ modely koukneš, možná tě napadne, že je na tý krabce něco povědomýho. Ušetříme tě trápení a rovnou prozradíme, že vzhled krabiček Matchbox vychází z designu krabičky od zápalek značky Norvic, vyráběných českými, dnes už neexistujícími, sirkařskými závody SOLO Sušice. Značka Matchbox tedy skutečně doslovně znamená „Krabička zápalek“. Postupem času tyto papírové krabičky nahradily plastové, a i když se kouzlo původního obalu tímto počinem ztratilo v propadlišti dějin, původní myšlenka rozdávat radost všem automobilovým nadšencům přetrvala.

Další neméně známou se stala edice, která zahájila svou výrobu v roce 1956. Byla jí prestižní „Models of Yesteryear“, která představuje sérii dopravních modelů „minulých let“ a po ní následovala Major Packs, King Size, Hitch and Haul a pak mnoho dalších, z nichž si každá našla své nadšence ať už z řad sběratelů nebo náhodných kupujících z celého světa.

Díky značnému množství vydaných edic Matchboxů je obtížné určit celkový počet doposud představených modelů, protože jak říká jejich sběratel James M. Longstreth z Portlandu (73let): „Počet závisí na tom, jaké roky chcete zahrnout. Původní řada Matchbox z let 1952 až 1970 jsou tzv. „Regular Wheels“ nesoucí číselné označení 1 až 75. Pak jsou pod těmito čísly varianty (např. jiné barvy) a několik dalších vozů. Mattel Hot Wheels změnil hru a od roku 1970 má Matchbox pravděpodobně tisíce modelů, které vyrábí. Mám asi stovku raných aut Matchbox, včetně variant, ale ani tak není má sbírka z daleka kompletní.“

Matchbox - model 

Jamesův nejstarší kousek Queen Elizabeth's Coronation Coach je z téhož roku, jako byl široké veřejnosti představen již zmíněný silniční válec. Za pravděpodobně nejvzácnější ze svých agličáků považuje #39b Matchbox Pontiac Convertible ve fialovém provedení, ke kterému přišel díky obchodování na eBayi. Tyhle starší modely u nás neseženeš, ale takové klasiky jako třeba Matchbox 2020 Corvette C8 nebo designově vymazleného Matchbox 1963 Austin Healey Roadster ano.

Zajímavé je, že James sám o sobě jako o sběrateli nepřemýšlí, ale navzdory jeho tvrzení je podle nás technicky vzato sběratelem každý, kdo má doma alespoň dva kousky těhle plechových lásek. K tématu sběratelství pak James (nikoli v žertu) dodává: Auta Matchbox jsem koupil hlavně pro své dvě mladé vnučky, se kterými si budou hrát, až přijdou.“ No a když se Matchboxy můžou líbit holkám, tak nad novějšími modely jako je policejní Matchbox 2016 Ford Interceptor nebo nesmrtelné Matchbox Porsche 911 Carrera Cabriolet budou kluci zcela určitě prdět blahem.

James sám pak patří k menším sběratelům. Se svou, pro někoho pidi, sbírečkou čítající něco kolem sta kusů angličáků ovšem vytváří úžasné scenérie ve fiktivním městečku nazvaném Propwash, které má i své facebookové stránky nazvané „A Boy and His Cars“ a ty se na ně můžeš mrknout tady: https://1url.cz/5KwPK

Matchbox - model 

Z toho vyplývá, že není sběratel jako sběratel. A ať už tvé modely odpočívají pěkně v tichu, zaparkované v původním obalu na poličce nebo se prohánějí v ulicích vysněných městeček a lákají pohledy miniaturních dam z plastu, podstatná je radost, kterou s sebou v různých podobách přinášejí.

Pořizovací cena základních modýlků přitom není nikterak vysoká. Jednotlivá autíčka se pohybují kolem částky sto korun a výhodná balení Matchbox auto po pěti kusech vycházejí přibližně na dvě stě padesát, což vůbec není zlé. Radost z nového angličáka si tak můžou užívat opravdu všichni.

Je jedno, jestli ho koupíš z poctivě ušetřených peněz za vynášení odpadků nebo bude mít podobu rychle dostupného, a navíc levného dárku pro tvé nejbližší - autíčka Matchbox stoprocentně rozzáří oči každého zapáleného motoristy.

Takže tři, dva, jedna… Sběratelství zdar!