Red Dead Redemption 2 - nepřekonaná westernovka

Je to sice už nějakej ten pátek od doby, co se na pulty v obláčku prachu z vyprahlé prérie přihnala Red Dead Redemption 2, ale ani doba, která od jejího vydání utekla, jí nesebrala nic na zcela jedinečném zpracování, díky kterému se tahle akční adventura s prvkama střílečky i po několika letech těší neutuchající oblibě hráčského světa.

Red Dead Redemption 2 - Příběh

V roce 2018, tě vývojáři od Rockstar Games, tvůrci hry Grand Theft Auto, poprvé vzali na toulky minulostí a zavedli tě do Ameriky na úsvitu moderní doby. Nabídli ti příběh, ve kterém se ocitáš v roce 1899, tedy v letech, kdy muži zákona postupně likvidují poslední zločinecké gangy.

Red Dead Redemption 2 se vžiješ do postavy Arthura Morgana, jednoho ze členů nechvalně známé bandy psanců Van der Linde, která plánuje svůj poslední velký lup. Plán je sfouknout tu prácičku, rozprchnout do světa a uniknout tak zákonu, který všemožným lumpům utahuje smyčky kolem krku stále víc a víc. Jenže pak se (klasicky) něco zvrtlo a členové bandy museli po této nepovedené loupeži v městečku Blackwater prchnout.

Aby přežili, jsou hoši z gangsterské rodinky nuceni uchýlit se k drastickým praktikám, které tehdejší svět znal z prakticky každodenní rutiny. Na stopě loupeživé bandy jsou navíc federálové i lovci hlav, se kterými jako kdyby se ke konci romantické éry Divokého západu roztrhl pytel.

Jenže nebezpečí v podobě kulky mezi oči není to jediné, co chlapy z bandy ohrožuje. Pro jejich další fungování i přežití je mnohem důležitější vyřešení vnitřních sporů, které však stále eskalují a hrozí rozkolem bandy. To tě nakonec, coby Arthura, nutí k rozhodnutí mezi vlastními ideály a věrností gangu, který tě přijal za svého.

Red Dead Redemption 2

Zdroj: Rockstar Games

Otevřený svět v Red Dead Redemption 2

Hlavní příběhová linka Hry roku 2018 je tedy celkem jasná. Jenže Red Dead Redemption 2 je open world game a jako taková hráči nediktuje, kdy a kam má jít. Samozřejmě se můžeš striktně hnát po hlavních příběhových úkolech a vedlejších misích, ale na druhou stranu Divoký západ sám o sobě svádí k toulkám vyprahlou zemí a spaní pod hvězdným nebem, tak proč to nezkusit taky, že? :)

Red Dead Redemption - Nálož neskutečné grafické kvality

Ostatně právě nádherné zpracování rozlehlého světa s důrazem na krajinné scenérie recenzenti i hráči samotní vychvalují až do nebes. A není, čemu se divit, protože svět téhle westernové záležitosti je vážně úchvatný.

Ne náhodou je jeho provedení tu a tam srovnávané se světem v neméně slavné RPG s Geraltem v hlavní roli. Ano, řeč je o hře Zaklínač 3 Divoký Hon, která po svém vydání vzedmula vlny nadšení a mlaskání nad grafikou právě tak, jako RDR2. Nicméně teď je to tak, že právě Zaklínač dostává ve věci grafického zpracování pěkně do kožichu.

Red Dead Redemption 2 prostě nastavila laťku pro další hry hodně vysoko a její technická úroveň nás nepřestává udivovat ani po několika letech.

Herní mechanismus v Red Dead Redemption 2

Red Dead Redemption 2 je podkreslená skvělou dobovou hudbou a nabízí obrovské množství obsahu, přičemž hra samotná žije svým vlastním životem (v tom dobrém slova smyslu, ne jako třeba Jumanji :D). Postavy mají své názory, pohled na život i práci a žijí své životy bez toho, aniž bys do nich musel jakkoliv zasahovat. Jejich životní postoje pak samozřejmě určují také to, jak se k tobě budou NPC chovat.

Když už jsme u toho, klíčové je, jak budeš na nejrůznější situace ve hře reagovat ty sám. Sice máš veskrze možnost volit pouze mezi „negativně“ a „pozitivně“, nicméně důležité jsou souvislosti. Jak už bylo řečeno, hra ti nic nediktuje, ale musíš pochopit, že každé tvé rozhodnutí a akce ponese nevyhnutelně následky a postavy si prostě události pamatují.

Pokud se tedy někde objeví plakát s odměnou na tvou hlavu, tak to stoprocentně není jen tím, že by se někdo nahoře špatně vyspal :D

Alternativa k Red Dead Redemption 2

Her, které by se mohly alespoň žánrově srovnávat s touhle parádní hrou na PC a konzole není mnoho. Hodně westernových záležitostí patří totiž spíš už do herního pravěku. Mezi nimi by tak jako alespoň částečná alternativa k Red Dead Redemption 2 mohl posloužit titul Call of Juarez Bound In Blood, který rozjedou majitelé Xbox 360 nebo například Desperados: Wanted Dead or Alive spadající výhradně do kategorie her na PC.

Z nových titulů z části pokrývá westernovskou tématiku taky hra Evil West, která se ovšem víc jak kolem Divokého západu točí kolem lovu upírů, což se dozvíš taky z jednoho z našich dalších článků.

Red Dead Redemption 2

Zdroj: Rockstar Games

Postřehy v závěru

Nemá asi moc smysl zabíhat do dalších detailů. Hra byla netrpělivě vyhlížena a sepsáno o ní bylo už tolik článků, že bys je mohl přehazovat vidlema. Oficiální stránky hry nabízejí další informace, které v případě zájmu můžeš zčeknout, ale upřímně, podle nás už asi jen těžko narazíme na někoho, kdo tuhle jedinečnou gamesu ještě nehrál.

Od jejího vydání se už totiž jejím otevřeným světem proháněly tisíce pistolníků a není divu - Red Dead Redemption 2 je nádherně zpracovaný western, kterým Rockstar jen dokazuje to, co si většina hráčů celou dobu myslí - že skvělé hry prostě umí!