Rubikova kostka

Cesta vlakem z Prahy do Trutnova trvá něco málo přes tři hodiny. Spousta času. Jasně, ale jsou věci, na které je to prostě málo. A jsou to ty samé věci, na které nejlepším borcům stačí jen pár vteřin. Protáčím ji pod rukama, mrchu jednu šestistěnnou. O čem je řeč? O Rubikově kostce.

Rubikova kostka – kde se vzala

Zkouším tomu přijít na kloub a zas a znovu sebe sama přesvědčit, že je to přeci snadné. Ale nedaří se. Čas plyne a barevné kostičky pořád ne a ne zapadnout tam, kam bych si přála. Ach, pane Rubiku, stvořil jste ďábelskou hračku…

Pravda je ale taková, že rubikovka vlastně hračka není. V lepším případě je to hlavolam a ve svých obměnách našla prostor i v nabídce společenských her, ale ani to není původní účel, pro který vznikla. Psal se rok 1975 (ano, taky jsem si myslela, že Rubikova kostka je mnohem starší), byl předposlední leden a maďarský sochař, architekt, designér a vynálezce Ernö Rubik nechal v Budapešti patentovat svůj mechanický hlavolam, nesoucí název Kouzelná kostka. Tento hlavolam měl původně sloužit studentům Vysoké školy užitého umění jako učební pomůcka při cvičení trojrozměrné představivosti.

Tehdy nejspíš neměl pan Rubik ani ponětí, že se jich do doby, než dovrší 75 let, prodá víc než 350 milionů kusů.

Rubikova kostka – jak na to

Říká se, že kdo si hraje, nezlobí (se). Ale já se zlobím. Hněvám se, až hanba – už jsem za půlkou cesty a kostka stále odolává. Zkouším její tajemství odhalit pomocí nejrůznějších návodů, kterých je na internetu plno, ale jediný způsob, jak vždy kostku složím, je slepě následovat postup, který vygeneruje AI po naskenování současného rozložení barevných čtverečků. Další potupná porážka. Rubikova kostka nade mnou v tuto chvíli vede asi už 50:0.

Existují ustálené postupy, algoritmy, které mohou při jejich dodržení pomoci k úspěšnému rozlousknutí veškerých záhad Rubikovy kostky. Obávám se ale, že dneska už to nebude. A to přitom trápím a mluvím jen o té z jednodušších variant známého hlavolamu, o nejznámější verzi 3x3, která se dá pořídit doslova za pár šupů.

O rubikovce se mi dneska bude asi i zdát. Její tajemství pro mě i nadále zůstává skryto.

Rubikova kostka – rychlost i trpělivost

Vedle zmíněné 3x3 variace Rubikovy kostky existují samozřejmě i další. Lehčí, ale i výrazně těžší. Nebudu vám lhát, mám doma jen takovou pro dětičky (je na ní králíček) a pak tu, díky které mi ve vlaku málem explodovala hlava. Vůbec nechápu, jak někdo dokáže složit tu šílenou kostku za míň jak 300 let a ještě se u toho tvářit, jakože to vůbec nic není!

Těch, kteří zvládají rubikovku složit nejspíš i poslepu, je ale překvapivě mnoho a nejrůznější soutěže ve skládání Rubikových kostech jsou toho důkazem. Pokud jde o rychlost složení jedné Rubikovy kostky o velikosti 3x3 polí, tak této disciplíně kraluje jednadvacetiletý Američan Max Park, který Rubikův hlavolam složil za neuvěřitelných 3,13 vteřin. Světový rekord ve složení pěti kostek drží v průměrným časem 4,48 vteřin na jedinou kostku teprve 9 letý (jakože cože?!) Číňan Yiheng Wang a největší (a nejspíš i nejsložitější) kostku o velikosti 21x21 polí složil za necelých (úmorně dlouhých) šest hodin týpek, který si říká Cubastic. Že ti těch šest hodin přijde hodně? Mně po shlédnutí jeho videa už ani ne.

Rubikova kostka – jakou a kde koupit

Jak jsem už říkala, nejběžnější variace Rubikovy kostky se dá pořídit snadno a příjemný peníze. U nás na shopu ji máme taky a nejdeš ji pod názvem Rubikova kostka The Original 3x3. Existují i další obměny této legendy mezi hlavolamy a lidi, kteří se jejím kouzlem baví se tak musí rozhodovat nejen mezi různými barevnými provedeními, ale také mezi různými materiály. Důležitým faktorem pro mnohé řešitele Rubikovy kostky je totiž snadná manipulace ve smyslu hladkého posouvání jednotlivých bloků hlavolamu a bohužel cena kostky není v tomto případě směrodatným faktorem. Ostatně i to, podobně jako třeba různé technologicky vyspělejší verze Rubikovy kostky ve svých videích Cubastic ukazuje.

Vedle klasiky 3x3 přijdou hlavně sběratelům vhod i další variace rubikovek, na jejichž skromnou nabídku na našem shopu se můžeš mrknout tady. Mimochodem, největším sběratelem Rubikových kostek je Florian Kastenmeier z Německa, který je zapsán v Guinessově knize světových rekordů, coby vlastník neuvěřitelného počtu 1519 různých variant Rubikovy kostky. 

Jak tak nad tím přemýšlím, Rubikova kostka 3x1 se pro zpáteční cestu vlakem nejeví jako úplně špatná volba pro začátečníka... Ačkoliv je fakt, že si nejsem tak úplně jistá, jestli si nakonec znovu nezkusím zašpásovat se svou 3x3 kráskou.

Bude to nerovný boj a to mě na tom tak baví!