Tetris pokořen - trvalo to jen 34 let

Trvalo to 34 let a pak se obrazovka zasekla… O čem je řeč? O Tetrisu!

Tetris – legenda herního světa

Tetris zná podle mého názoru úplně každej. Nemusíš sedět u videoher několik hodin denně a stejně se ti v hlavě spojí název Tetris s vidinou různobarevných a hlavně rozmanitě tvarovaných kostiček. Sakra, vždyť Tetris zná i moje máma!

Jasněže jo, protože Tetris je legenda, která nás provází už více jak tři dekády.

Počátky Tetrisu - Zdroje: encrypted-tbn0.gstatic.com// i.ebayimg.com

Psal se rok 1984 (takže videoherní pravěk), kdy ruský vývojář a programátor Alexej Pažitkov vdechl život nesmrtelné logické hře Tetris, která zažila největší boom v roce 1989. V tom roce totiž vyšlel Tetris na konzoli NES společnosti Nintendo a hvězda budoucí legendy mohla poprvé naplno zazářit. Dnes lze samozřejmě hrát Tetris na celé řadě platforem, takže ze souboje s umělou inteligencí se mohou radovat jak konzoloví nadšenci, tak milovníci her na PC.

V Tetrisu jde jde ve zkratce o to, seskupit do bloku náhodně generované kostičky různých tvarů padající v uzavřeném prostoru shora dolů, které se pak díky správnému uspořádání vyruší. Začínající hráči odmažou třeba jen jednu řadu kostek, ostřílení borci pak jsou schopní odmazat i několik řad kostiček naráz. Hra stupňuje rychlost, kterou generuje nové a nové kostičky a na hráče je tak vytvářen tlak umocňující nutnost rychlého rozhodování i postřehu.

Free Nintendo Gameboy photo and pictureTetris - Zdroj: pixabay.com

Tetris – konec hry

Prakticky už od zrodu hry se spekulovalo o tom, zda je vůbec možné Tetris dohrát. Fanoušků posbíral Tetris za dlouhé roky své existence bezpočet, ale nikomu z nich se nepodařilo hru dokončit. Jistou dobu se dokonce hráči domnívali, že se není možné dostat přes 29. úroveň hry. Oh, jak hluboce se mýlili.

Na toto odhalení nicméně byli milovníci kostičkové odyssei nuceni čekat až do doby, kdy hře Tetris propadl i třináctiletý Američan Willis Gibson z Oklahomy.

Willis Gibson alias Blue Scuti - Zdroj: indian-tv.cz

Zatímco většina jeho vrstevníků excelovala v titulech herní série FIFA nebo NBA či NFL, Gibsonovi učarovala stařičká herní klasika, do které vložil svůj veškerý potenciál. Mladík, který je v online světě známý jako Blue Scuti už za pouhých 38 minut dokázal to, co se zatím povedlo jen umělé inteligenci – na 157. úrovni hry dosáhl toho, co je známé jako „kill screen“. Kostičky ve hře padaly jednoduše tak rychle, že selhal kód hry a celá hra spadla (respektive zamrzla).

Gibson pravidelně streamuje na svém YouTube kanálu a ve videu, na kterém dojde k tomuto ohromnému průlomu, je vidět, že ani on sám v první vteřině nechápe, co se stalo (čas videa níže 38:30). Počáteční zmatení ovšem prakticky okamžitě vystřídá totální nadšení a je slyšet, jak hráč lapá po dechu, zatímco nadšeně šeptá přiškrceným hlasem Upadnu do bezvědomí, necítím prsty.“.

Jeho úspěch je o to víc ohromující, že se hraní Tetrisu věnuje teprve dva roky. Když jsem začal hrát tuto hru, nikdy jsem neočekával, že způsobím pád hry nebo ji porazím,“ připustil Gibson na svém kanálu a myslím, že všichni, kdo kdy Tetris hráli, teď souhlasně a hlavně uznale přikyvují.

Ty pojebaný kostky totiž v rychlosti prostě poskládat nejde :D