Dragon Age: The Veilguard

O této hře se ví zatím s jistotou ví jen tolik, že bude. Její vznik naznačil už děj předešlého herního titulu a nyní patří mezi nejočekávanější hry letošního roku. Kdy se ale dočkáme hry Dragon Age: Dreadwolf respektive Dragon Age: The Veilguard a na jakých platformách nám ji vývojáři ze Studia BioWare naservírují? Odpovědi na tyto i další nevyřčené otázky spolu zkusíme dneska najít.

Dragon Age: Dreadwolf vs. Dragon Age: The Veilguard

Asi by se slušelo uvést na pravou míru, jak se to má s názvem chystané hry. Původně byla tahle připravovaná dračí záležitost známá pod prvním označením, tedy pod Dragon Age: Dreadwolf, ale pak chlapíkům z BioWare asi cosi přeskočilo v palicích a napadlo je, že bude lepší, když oficiální název hry, která pozvolně získává další a další třpytky na lesku, bude Dragon Age: Veilguard. Doufejme, že u tohodle názvu už ti kluci vývojářský zůstanou, protože už teď je hráčská komunita lehce zmatená a mnozí si kladou otázku, na čem ti hoši frčí.

Dragon Age: The Veilguard – na čem

Když je řeči o tom, kdo a co na čem frčí, pojďme si povědět, na čem pofrčí Dragon Age: Veilguard. Jak jsme už řekli, tahle gamesa rozhodně není prvním počinem Studia BioWare, ale naopak patří do vcelku obsáhlé herní rodinky, která za dobu své existence potěšila nejednoho milovníka konzolového hraní. Předešlé herní tituly z herní série Dragon Age vyšly na Xbox One, zařadily se mezi hry na PlayStation 4 a zahrát si je můžou i majitelé starších konzolí, takže je můžeš najít v naší bazarové nabídce. Pokud jde o chystaný Dragon Age: Veilguard, tak o pořádnou dávku zábavy nepřijdou majitelé Xbox X/S, zařadí se mezi hry na PC a mezi hry na Xbox One a to, že Dragon Age: Dreadwolf nakonec najdeme i na seznamu her na PlayStation 5 nás asi taky nijak zvlášť nepřekvapí.  

Dragon Age: The Veilguard – Kdy

Velkou neznámou je v případě Dragon Age: Veilguard datum vydání. Tahle chystaná frajeřinka z řad RPG by se na nás mohla vyřítit snad ke konci letošního roku (případně nejpozději do konce března 2025 – dle zprávy vydavatelství EA, které zveřejnilo seznam her plánovaných pro tento fiskální rok), přičemž vývojáři natěšeným hráčům slibovali bližší představení hry už v průběhu léta. Jestli se o nějaké převratnější novinky podělí na Gamescomu, který na sebe ke konci srpna opět strhne pozornost většiny hráčského světa, to se uvidí. Tak či onak, už teď na nás týpci z BioWare chrlí kvanta informací a podle toho, co jsme zatím viděli, vypadá Dragon Age: Veilguard dost slušně.

Dragon Age: The Veilguard – čeština

V tomhle máme poměrně jasno i když se ti to asi moc líbit nebude. Díky absenci české lokalizace v předešlých herních titulech se Dragon Age: Veilguard nejspíš mezi hry s českými titulky ani tentokrát nezařadí. Celkem logicky tak můžeš zapomenout taky na dabing a pokud jde o skomírající naději v podobě možného fanouškovského překladu, tak to taky nevidíme úplně růžově. Fanoušci totiž osvěžili předkladem zatím pouze první hru z celé herní série Dragon Age, takže těžko soudit, jestli se bude někomu chtít pouštět do překladu té nejnovější. Spíš asi ne, ale uvidíme.

Dragon Age: The Veilguard – děj

Doufáme, že sis během hraní předešlého titulu oblíbil trpaslíka Varrica. Ten se totiž v Dragon Age: Veilguard vrací a bude vyprávět úvodní část příběhu a rekapitulovat události předchozích her. Jeho úkolem bude i vysvětlování Solasovy (Dread Wolf) motivace, ale žádný strachy. Pokud jsi žádný z předešlých Dragon Age titulů nehrál, nevadí. Hra má přirozeně svůj vlastní příběh, takže si ji užije i naprostý nováček. Pokud jde o příběhovou linku, tak nečekej příliš otevřený svět. Jsou tu sice i četná neprozkoumaná zákoutí, ale hra na nás zatím působí, jako že ti moc nedovolí poflakovat se jen tak nazdařbůh a bude tě asi poměrně značně nutit jít od jednoho hlavního úkolu k druhému.  Prostě není času nazbyt, čas jsou peníze, atd.

Dragon Age: The Veilguard – závěrem

V rychlosti ještě pár poznatků – v Dragon Age: Veilguard budeš mít možnost tvorby postavy v editoru, přičemž na výběr je hned několik ras. V průběhu hraní se setkáme jak se starými charaktery (viz trpajzlík Varric), tak s novými, které se k našemu putování připojí. Vypadá to, že by hra mohla reagovat na naše rozhodnutí a co se grafiky týče, tak i tady je znát velký posun. Do jaké míry celkový koncept hry potěší skalní fanoušky Dragon Age, je ovšem otázkou. Spíš asi moc ne, ale nebudeme předbíhat. Pokud jde o mě, nemám probléma. Jenže víš, jak to je – na „moje“ mi nesahej…