Duna 3

Písek poslední Duny se nám ještě pořádně ani nepodařilo vyklepat z vlasů a už na nás filmařský vítr žene pomalu další. Duna tři bude! A není čemu se divit. Předešlé díly slavily (a v případě dvojky pořád ještě slaví) grandiózní úspěchy a tržby z obou filmů dosahují závratných výšin. Warner Bros si mne ruce radostí a znovu láká diváky do kin, ačkoliv samotný režisér tuto snahu tak trochu bojkotuje. Sbíhají se snad mračna nad nově ohlášeným filmem Duna 3?

Duna 3 – jo nebo ne

Třetí Duna by měla uzavřít příběh, který nám v knižní předloze předložil Frank Herbert. První dva filmy vznikly z událostí, které autor vtěsnal do první ze svých knih a chystaná Duna 3 by tak podle všeho měla vycházet z Herbertovy další knihy, kterou je Spasitel Duny (Dune Messiah). Jestli to nakonec vydá na jeden nebo dva filmy, se asi uvidí. Když režisér Denis Villeneuve dokázal vykřesat z první knihy dva topový celovečerňáky, tak se mu to přeci může s přehledem povést i u té druhé.

Děj by tedy měl navázat na předešlé filmy a ačkoliv autor knižní předlohy napsal ještě další pokračovaní, Villeneuve se nechal před časem slyšet, že další díly Duny již točit neplánuje. V tuto chvíli je navíc v ohrožení i samotná Duna 3, protože si podle všeho chce vzít režisér tak trochu volno. Ne, že by utíkal z filmařské branže nebo se plánoval válet někde na pláži, to ne (no, i když možná jo). Ale v prosinci loňského roku na téma Duna 3 prohlásil něco o tom, že hodí Dunu na vedlejší kolej a střihne si místo ní něco jiného. Tím něčím bude podle všeho filmová adaptace knihy Nuclear War: A Scenario. Jestli je dobrý nápad utéct od světa Duny do světa spekulací o tom, co by se dělo, kdyby (protože o tohle v té knize zjednodušeně jde), je otázka. Nicméně mnohem závažnější a pro nás jakožto pro milovníky rozpáleného písku (ne toho na plážích, když – opět – možná jo) důležitější otázka je, kdy teda bude Duna 3 k vidění.

 

Duna 3 – kdy

Budoucí natáčení filmu Duna 3 bylo potvrzeno teprve nedávno a vzhledem k tomu, že ještě ani nepadla první klapka, tak je opravdu těžké odhadnout, kdy sklapne ta poslední. Předběžné odhady spekulují o tom, že by Duna 3 mohla jít do kin někdy v roce 2027 nebo 2028 (asi podle toho, jak moc se bude Villeneuve prdět s tou faktografickou záležitostí). Tak si budeme držet pěsti, aby to bylo „už“ za tři roky.

Duna 3 – o čem

Příběhově naváže třetí Duna na předešlý děj (jak nečekané) a vzhledem k tomu, že se už první dva díly odklonily od knižní předlohy, dá se očekávat, že to v případě snímku Duna 3 nebude jiné. Jak to tak bývá, milovníci tištěného vázaného textu budou muset buď zavřít oči a užít si Dunu jako fajn vyprávění čerpající z geniálního díla geniálního autora, anebo se budou co chvíli hryzat do tváře a rvát si vlasy nad scénami, které v knize buď vůbec nejsou nebo jsou, ale ve značně jiné podobě. Vzpomeňme třeba na závěrečnou scénu druhé Duny, kdy Chani opouští Paula a odchází do pouště. To se v knižní předloze nestalo.

Ve trojce tak scénáristi budou mít asi plné ruce práce s tím, aby sladili knižní předlohu s tím, co si sami ve dvojce nachystali. Jedním z hlavních motivů trojky, respektive knihy Spasitel Duny, je Paulova obava z věštecké vize, v níž Chani umírá při porodu jejich dětí. Jenže aby ty děti spolu mohli Paul a Chani vůbec mít, tak se k sobě po výše zmíněné scéně s odchodem do pouště musí zase jejich cesty protnout. Nevím, ale tak nějak začínám mít pocit, že tahle Duna rozhodně nebude poslední na výsledném seznamu. Ledaže by se celá myšlenka na společné potomstvo Paula a Chani úplně z příběhu Duny 3 zcela vytratila. Že by zadní vrátka pro další možné filmové pokračování? Uvidíme…

Duna 3 - merch

O tom, že si Duna udělala značnou fanouškovskou základnu, svědčí mimo jiné i úctyhodné množství merche s její tematikou. Prim v tomto směru hrají  postavičky Funko POP a stranou nezůstávají ani klasické figurky. Pokud jde o Funko POP, tak těm logicky kraluje postavička Dune Paul Atreides a v těsném závěsu za ním je na špici prodejnosti figurka Dune Chani. V nabídce sběratelských figurek je to podobné. Nejvyhledávanějším produktem je opět figurka Dune Paul Atreides a oblíbená je taky figurka Dune Duncan Idaho

Pokud máš rád písečné duny a nejde ti ani tak o film jako takový, tak můžeš zkusit omrknout i hračky. Mezi nimi máme pár autíček od populární značky Hot Wheels a mezi nimi třeba tenhle Dune Crusher.

Duna 3 – závěrem

Jestli mi na filmové sérii Duna přijde něco skutečně fascinující, tak je to její schopnost vábit diváky. První dva snímky navnadily fanoušky a ti teď už nemluví pomalu o ničem jiném než o tom, co Duna 3 přinese, kdy ji vlastně uvidíme a jestli skutečně bude nebo nebude závěrečným snímkem popisujícím dobrodružství Paula Atreida. Budeme si muset počkat. Odpovědi na všechny tyhle otázky totiž přinese až čas uvězněný v přesýpacích hodinách filmového světa.