Fallout - seriál

Už se stalo pomalu pravidlem, že všechno, co jde zfilmovat, zfilmovaný je nebo bude. Je jedno, jestli jde o knihu, divadelní hru anebo hru na PC. Poslední uvedený příklad se dotýká všech milovníků RPG, protože filmoví tvůrci si vzali na paškál legendární herní sérii Fallout.

Fallout – zásadní pro svět RPG

Fallout není třeba zdlouhavě představovat. Zrodil se v roce 1997 a počítačoví herní veteráni nám jistě dají za pravdu, že si Fallout za dlouhé roky své existence nejen vybudoval obrovskou fanouškovskou základnu (vždyť doteď se frčí ve velkém třeba v Polsku), ale získal si neuvěřitelné renomé a dodnes je považovaný za jednu z nejzásadnějších herních RPG sérií. Otázka, která konkrétní hra je v tomto směru nejdůležitější a proč je předmětem sporů mnohých herních kritiků a zřejmě je to do jisté míry i otázka osobního vkusu. V každém případě, nás (coby milovníky her na PC a konzole) by měla trápit úplně jiná věc.

Fallout seriál; screenshot: Lucy

Fallout na plátnech

Filmaři se rozhodli využít slávu herní série Fallout, to už jsme si řekli a samo o sobě by nám to asi moc vrásek na čele nedělalo. Co jsme ovšem nezmínili a co by mohlo teoreticky představovat drobný potíž, je, že výsledné filmařské veledílo je seriál. Podle ohlasů na první sérii se zdá, že je všechno v poho. Seroš se drží herní předlohy a srdce fanoušků tohodle nesmrtelného RPG plesají blahem nad dechberoucí postapokalyptickou krajinou – teda, pokud mluvíme o fanoušcích pozdějších herních sérií (vyznavači Falloutů 1 a 2 asi protáčí panenky, ale to už bychom zase rozjížděli ten spor zmíněný výše).

Podle dosavadních recenzí se zdá, že až na takříkajíc malé mouchy se seriál Fallout těší oblibě, a to jak mezi těmi, pro koho je Fallout prostě jen nic neříkající pojem (ale no tak), tak mezi zatvrzelými fallouťáky. Snad bude stejně kladně hodnocená i Fallout season 2, se kterou se počítá na rok 2025, protože víme, jak to někdy s těmi seriály končí – jen při vzpomínce na seriál Pán prstenů: Prsteny moci, se většinové fanouškovské základně původní knižní série ježí vlasy hrůzou. Na druhou stranu, ani s tímhle seriálem to nebude asi až tak zlé, když stejně jako seriál Fallout chystá další díly.

Fallout – obsazení a čeština

Mezi hvězdami seriálu Fallout najdeme například Ellu Summer Purnell v roli Lucy, která postupně přichází o svou naivitu nebo Waltona Gogginse v roli ghúla. A protože seriál Fallout vypráví příběh hned několika postav najednou, zazáří vedle již zmíněných hvězd také například Aaron Moten v roli vojáka Maxima nebo Moises Arias coby Norm.

Skvěle vykreslenou krajinu, příběh kopírující herní předlohu, bravurně podané akční scény i hudbu, která v nás zažehne nostalgické vzpomínky na herní Fallouty dokresluje kompletní český dabing a české titulky, o čem si herní Fallout může nechat leda tak zdát.

 

Fallout – hry

Kdyby ti nestačilo kladné hodnocení seriálu, tak se samozřejmě nabízí možnost pomořit se do postapo světa prostřednictvím her. Fallout 76 Wastelanders u nás seženeš mezi hrami na Xbox One a zaraduješ se i v případě, že chceš tuhle hru na PlayStation 4. Starší herní titul Fallout 3 šlapající mimo jiné na PlayStation 3 u nás seženeš v nabídce her na Xbox 360 a z logiky věci taky mezi bazarovým zbožím.  

Fallout – závěrem

Ať už dáváš přednost hraní her nebo sledování telky, Fallout bys určitě minout neměl. Na poli videoher představuje klasiku spoluformující herní žánr a ve filmařském světě si už od prvních dílů uvedeného seriálu buduje Fallout silné postavení. Je jedno, jestli jsme to tenkrát v začátcích četli Folaut, Falout nebo nějak jinak, ten wow efekt z hraní si poneseme navždy. A co se seriálu Fallout týče, máme dojem, že to bude podobné.