Littlest Pet Shop: Jak se malá zvířátka stala velkou senzací

Hele, už jsi někdy slyšel o Littlest Pet Shop? Jestli ne, tak jsi možná přišel o kus dětské nostalgie, která nás všechny nějakým způsobem zasáhla. Littlest Pet Shop, nebo zkráceně LPS, je víc než jen hračka – je to fenomén, který od svého vzniku v 90. letech pobláznil malé i velké po celém světě. Ale jak to celé začalo? Pojďme se na to podívat!

 

Littlest Pet Shop - kde se vzala, tu se vzala

Všechno to začalo v roce 1992, když firma Kenner (která je teď součástí Hasbro) přišla s nápadem na roztomilé, přenosné zvířecí figurky (No, vlastně je navrhl designér Carter Bryant, který je známý také jako tvůrce panenek Bratz, které se staly dalším ikonickým hitem, nicméně jeho jméno se s Littles Pet Shop nespojuje, ale psst).

Tahle malá zvířátka, každé se svou vlastní osobností a stylovým domečkem, si okamžitě získala srdce dětí. A kdo by jim odolal? Byla to jednoduše naprosto dokonale vyladěná (a jak vidno stoprocentně funkční) kombinace roztomilosti a must-have faktoru v oblasti hraček. První verze Littlest Pet Shop byly super – měly pohyblivé hlavičky, nožičky nebo ocásky. A to je přesně ono - když si vzpomenu na Vánoce, kdy jsem dostala první Barbie, který šly polohovat končetiny, byla jsem v sedmém nebi. Hádám, že u těhle malejch potvůrek je to stejný. Navíc každé zvířátko mělo svůj vlastní mini svět. Například tu byla želvička s akváriem nebo kočička s pelíškem. Děti mohly tyhle světy kombinovat a vytvářet si své vlastní příběhy. Byl to jednoznačně hit!

Ale pak se stalo něco zajímavého (jakože to bylo ještě o chlup lepší). V roce 2005 Hasbro přišlo s novým designem, který celou značku Littlest Pet Shop vystřelil do nebeských výšin. Zvířátka dostala větší hlavičky, oči jako z anime (takže ještě větší nálož roztomilosti) a ještě víc stylu. Tyhle nové figurky získaly další možnosti pro sbírání a hraní. A co bylo fakt cool. Navíc se k nim začaly vyrábět různé sady, takže jsme najednou mohli mít třeba městské domy, obchody nebo hřiště, což umožnilo dětem tvořit celé miniaturní světy. A tady se rozjel i opravdový sběratelský boom.

Littlest Pet Shop - sběratelské šílenství

Zvířátka se stala doslova ikonou. Každé mělo své jméno, číslo a samozřejmě osobnost. Některá zvířátka byla dokonce tak vzácná, že jejich cena stoupala na sběratelském trhu. Hráči si s nimi mohli hrát (týká se spíš těch mladších, pochopitelně), ale také je vystavovali jako malé umělecké kousky obdobně jako se třeba sbírají figurky Funko POP. Tak si asi umíš představit, že kdo měl doma ve vitríně vzácnou postavičku Littlest Pet Shop, ten byl (a co si budeme, i je) prostě king.

Asi se sluší uvést, které postavičky Littlest Pet Shop jsou sběrateli považované za vzácné. Obecně lze říct, že mezi nejvzácnější a nejvyhledávanější kousky Littlest Pet Shop patří ty, které byly vydány v limitovaných edicích, speciálních setech nebo jako exkluzivní figurky pro určité trhy. Tyto figurky byly často vyráběny v omezeném množství a jsou proto nyní velmi cenné. Příkladem může být Comic-Con Exclusive Variants, což je speciální edice vydaná pouze pro San Diego Comic-Con a jedná se tak o velmi vzácné figurky.

Littlest Pet Shop - filmy, hry a merch

Littlest Pet Shop není jen o roztomilých zvířátkách. Je to celosvětová značka, která zahrnuje širokou škálu merche, který nadchne každého fanouška. Od stylového oblečení, jako jsou trička a kšiltovky s oblíbenými postavami, až po psací potřeby, batohy, a dokonce i kuchyňské potřeby. Littlest Pet Shop jednoduše nabízí pro každého něco. Samotné sbírání figurek se pak stává ještě zábavnějším s dalšími doplňky, jako jsou odznáčky, tematické sady pro vytváření vlastních příběhů, puzzle a samozřejmě taky hračky.

Littlest Pet Shop ale není jen o hračkách. Postupně vznikly i animované seriály, které sledovaly příběhy těchto zvířátek. Například seriál z roku 2012 ukazoval, jak holčička jménem Blythe Baxter zjistila, že rozumí řeči zvířat a stala se nejlepší kamarádkou obyvatel jednoho z Littlest Pet Shop obchodů. Seriál byl nejen plný humoru, ale měl taky spoustu momentů, kdy se člověk zamyslel nad přátelstvím a týmovou prací. Tyhle příběhy měly tedy i výukový podtón a byly stejně zábavné jak pro děti, tak pro jejich rodiče. Skvělá zábava pro celou rodinku zajištěna a my tleskáme a posíláme klíčenku.

Značka Littlest Pet Shop si ale postupně našla cestu i za hranice filmografie. Od her na konzole (v tomto případě mluvíme o Nintendu) až po online komunity, kde fanoušci sdílí své sbírky, vytvářejí vlastní příběhy a dokonce i animace. Není divu, že se kolem Littlest Pet Shop vytvořila obrovská fanouškovská základna, která je aktivní dodnes.

Littlest Pet Shop - závěrem

I když se design zvířátek a jejich příběhy v průběhu let měnily, jedna věc zůstala stejná: Littlest Pet Shop je značka, která si dokáže získat srdce jakékoliv generace. Ať už jsi fanoušek od začátku nebo jsi právě objevil svět těchhle malých zvířátek, je jisté, že Littlest Pet Shop bude vždycky něco víc než jen hračka. Je to svět, který inspiruje, probouzí fantazii, kreativitu a hlavně přátelství. Takže pokud jsi někdy měl doma nějaké zvířátko (a je jedno, jestli živé nebo to z Littlest Pet Shop), tak víš přesně, o čem mluvím. A pokud ne, tak je možná čas si nějaké zvířátko pořídit. Kdo ví, třeba tě tenhle malý svět nakonec úplně pohltí!