Netradiční princeznovský merch

Školní rok je za námi a pozvolna na nás odevšad vyskakují reklamy na "letní Vánoce". Jasně, všichni víme, že je to jen marketingový tah a způsob, jak z těžce pracujících lidí (ale jo, přiznejme si to), vydolovat nějaký prachy navíc. V létě toho totiž moc není. Valentýn je v únoru, Velikonoce zase tolik nedávají, Vánoce jsou daleko a léto s podzimem jsou tak trochu výdělečně plonk. Ať už si to připustíš nebo ne, určitým způsobem tenhle nákupní tlak působí na každého z nás. A když u to zrovna nejsou uměle stvořené nebo ze zahraničí převzaté svátky, je to každoročně se opakující předávání vysvědčení - a za dobré výzo se prej dneska solí. Hm, tak asi jo.

Kluci mi prominou, ale dnešní článek bude tak trochu zaměřený na jinou cílovku (Ty jo, taky v tom slyšíš ten prodejní um? :D). Holky, bacha, dneska budete mít pré.

 

 

Šperky, přívěšky, odznáčky

Já vím, že holky můžou být čímkoliv chtějí. Vím to, ale přeci jen si myslím, že v té či oné fázi života chce každá holka alespoň jednou být princezna. Tuhle jsem viděla tričko s hláškou "Jsem princezna," a pak to ještě pokračovalo jedním drsňáckým slovem. To asi aby měli jasno i frajeři, se kterými tyhle starší princezny randí. Kdo ví. Tak či onak, o tom, jak by princezna měla vypadat, mám alespoň já vcelku jasnou představu (utvořenou v dětství, samozřejmě). A v téhle mé představě mají všechny princezny něco společné - jsou krásné. A ne duchem (to mi bylo jako malýmu špuntovi vcelku jedno), ale mají krásné vlasy, krásné šaty a krásné šperky. Živná půda pro marnivost jako dělaná, co?

Za mě frčela klasika - koruna, náušnice, náramky a náhrdelníky, možná řetízek (když princezna nebyla z nejbohatšího rodu) a samozřejmě prsteny. Uvědomme si, že já se už pozvolna přesouvám do věku královen, takže všechna tahle pozlátka už jsou dávno out a nad tím, co se nosí dneska kolikrát jen kroutím hlavou. Ne vždy nechápavě, ale mnohokrát i v úžasu a při představě, jak bych byla jako dítě pyšná, kdybych směla vyrazit do ulic oháknutá v dnešním trendy fanouškovským stylu.

 

A že je z čeho vybírat! Jenom u nás se to nabídkou šperků, přívěsků a odznáčků jen hemží. Každý z těhle jedinečných originálních kousků okamžitě přitáhne pozornost a odliší tě v davu. Jsi fanynka Pána Prstenů? Není problém - u nás seženeš prsten moci na řetízku, tematicky laděné náušnice a spoustu dalšího úžasného merche, který jen tak někdo nemá.

Totéž platí pro Barbie merch nebo merch Harry Potter. Dovol si být jiná, nestyď se za svou originalitu a ke krásnému úsměvu připoj i parádní Harry Potter náušnice nebo některý z jedinečných náhrdelníků. Že svět není zalitý sluncem a jsi spíš na temnější charaktery? Noo, tak to by se ti mohl líbit Wednesday merch, který prosákl i mezi odznáčky. A když už mluvíme o odznáčcích, tak i tady si podává ruce část meche Hello Kitty s Funko POP a celý to uzavírají odznáčky Lilo a Stitch, kterým šlape na paty merch Zaklínače.

Sponky a gumičky do vlasů

Trhlé účesy z devadesátek, gumičkami vyhnaná vlasová palma, dva rozpustilé culíčky a tisíce dalších kadeřnických kreací se daly v dobách mého dětství stvořit pomocí gumiček. Tenkrát moc na výběr nebylo, nebo si to aspoň nepamatuju (přeci jen už je to víc než tři dekády), ale dneska to je pane jiná. Nejen, že jsou gumičky a sponky do vlasů dostupné v nejrůznějších barevných kombinacích, ale dokonce i na nich můžeš mít obrázky či nápisy odkazující na tvé oblíbené hrdiny.

Je jedno, jestli frčíš ve striktně princeznovském módu a neomylně tak sáhneš po sponkách a gumičkách s motivem Ledového království nebo jestli dáváš přednost těm s vyobrazením hrdinů z příběhu Lilo a Stitch. Na co pomyslíš, to téměř vždy v nabídce merche najdeš a v té naší nevyjímaje. Pláštěnky, toaletní taštičky, čelenky z kategorie Disney merch, anebo tetování s motivem tvých oblíbenců.

 

Ponožky

Když se třeba řekne Harry Potter, tak všem asi hned naskočí slovo hůlka. U Pána Prstenů to překvapivě taky nejsou náušnice (haha) a mám dojem, že tak nějak všeobecně si lidi pod označením merch představí spíš lampičky anebo hrnky. To je ovšem obrovská škoda a to dokonce i v případě, že jsi zrovna ten "bez šperkový" typ princezny. Vedle pozlátka v podobě šperků, přívěsků a odznáčků udělají totiž skvělou službu i další doplňky z řad herních předmětů. Vem si třeba takový ponožky. No dobře, tam to není zrovna dívčí sekce, ale co už. Podle mě lepší mít na nohou parádní fusky s motivem oblíbených postaviček, než obyčejný černý. Jasně, asi se ve většině případů hodí líp ke zbytku oděvu, ale já na to hledím z pozice vdané ženy s dětmi. Kdo někdy rovnal ponožky pro celou famílii, chápe, o čem mluvím. Prostě ponožky s prasátkem Pepa nebo ponožky s pokémony se v tý nekonečný záplavě černých fuseklí hledají tisíckrát líp. A nakonec i starší vladařky v nich můžou vyrazit do ulic.

Proč ne.

Trocha té rozmařilosti přeci k princeznám patří.