Simulátory - část první

Simulátory jsou něčím, čemu se (nejen) v herní světě máloco vyrovná. Pokud si dobře vzpomínám, tak jedna z prvních her, které jsem kdy hrála, byl letecký simulátor a tuším, že někdy během toho hraní mi došlo, že ze mě asi nebude pilot práškovacího letadla. Rampa Mc Kvák hadr.

Letecké simulátory ale samozřejmě nejsou ani zdaleka jedinými dostupnými hrami tohoto žánru. Jaké máš možnosti, a které že jsou ty úplně nejvíc v topu? Pojďme to zjistit v dnešním článku.

 

Simulátory - auta, vlaky, letadla

Tohle je zcela jistě nejsilněji zastoupená skupina v rámci herních simulátorů vůbec. Jak taky jinak. Podle mě se nenajde nikdo, kdo by alespoň jednou nezatoužil řídit auto (jistěže), pilotovat letadlo nebo třeba šoférovat traktor (ten jsem taky řídila - s podobným výsledkem jako v tom leteckém simulátoru). Na trhnu najdeme celou řadu nepřeberných titulů, přičemž mezi ty nejprodávanější patří zejména tyto:

Farming Simulator 23

Tato hra patří v posledních letech mezi nejzásadnější počiny simulátorů. Herní série Farming Simulátor zaznamenala obrovský úspěch nejen v podobě zatím posledního vydaného dílu Farming Simulator 23, ale i díky tomu, že se farmářskému řádění podařilo prosadit na poli e-sportu. O tom, jaké to je být členem soutěžního týmu, o rozdělení jednotlivých rolí během farmářského klání i dalších tématech spojených s turnajovým zápolením si můžeš přečíst tady. No a jestli nakonec zhodnotíš, že brzké ranní vyjížďky na traktoru přeci jen nejsou pro tebe, nezoufej a raději se mrkni na další simulátory, anebo se podívej na video, abys věděl, co nového se ve farmaření chystá. 

Ace Combat 7: Skies Unknown

Vyraz k výšinám a nech se zlákat neobvyklými pohledy na detailně vyvedené městské oblasti i přenádhernou oblohu tohodle staršího, leč stále super titulu. Užij si ty nejlepší vzdušné souboje, které ti doposud herní série Ace Combat za dobu svého bezmála dvacetiletého působení nabídla. Nech se unášet rychlostí, pohltit hudbou a strnout neskutečnou atmosférou hry Ace Combat 7: Skies Unknown Top Gun Maverick Edition, která vedle Xbox One šlape taky na konzoli PlayStation 4 a podporuje Playstation VR.

Delivery Driver The Simulation

Jestli hledáš neobvyklou hru na PlayStation 5, zkus tohle. V simulátoru Delivery Driver The Simulation usedneš za volant menší dodávky a okusíš každodenní chleba řidičů doručovacích společností. Proplétej se velkoměstem, zamiř na předměstí a užij si realisticky simulovaný provoz detailně propracovaných míst spolu s řízením vozu, které si nezadá s opravdovou károu. Štve tě, že tu a tam tvůj balík zpozdí? No, podle mě budeš po dohrání Delivery Driver The Simulation o trochu benevolentnější.

Truck & Logistics Simulator

Tohle je taková odnož předešlé hry, jen teda budeš šoférovat o něco větší vůz. V Truck & Logistics Simulator budeš mít pod palcem hned dvacet vozů pomocí kterých se pokusíš včas a hlavně bezpečně doručit zásilku až k zákazníkovi. Jsi fanda do menších manipulačních vozů? Tak tady budeš štěstím úplně bez sebe. Truck & Logistics Simulator totiž nabízí i možnost ovládat jeřáby, vysokozdvižné vozíky, teleskopické manipulátory, kolové nakladače, atd. Protože jak jinak to chceš asi všechno naložit do kamionu, že jo?

Train Sim World 4

O netradiční zážitek z jízdy ve vlaku se bezesporu postará Train Sim World 4. Během hraní totiž projedeš mnoho známých železničních tratí, přijmeš různorodé výzvy, budeš bojovat proti nepřízni počasí a dokončíš mnoho soutěží. Usedni do detailně propracované kabiny strojvůdce, užij si realistický výkon a ovládání a zjisti s pomocí Train Sim World 4 o vlacích všechno, co jen jde.

Simulátory - lov, budování, pěstování

I sem bychom mohli směle zařadit Farming Simulator 23, ale nebudeme přeci zabírat místo dalším zajímavým titulům. Které to jsou?

Minecraft 

Ano vím, že tohle je na hraně. Minecraft bych asi taky spíš zařadila mezi dětské hry nebo skákačky, ale na druhou stranu v simulátoru jde přeci mimo jiné i o nacvičování dovedností a pokud se bavíme o budování, tak si neumím představit hru, která by v tomto směru Minecraft tituly trumfla. Užij si kostičkový rauš ve světě neomezených možností, sbírej materiál, postav obydlí a vytvoř nástroje potřebné pro další budování. Nechceš výzvám Minecraftu čelit sám? Pohoda! Minecraft lze totiž hrát až ve čtyřech hráčích na jedné konzoli, anebo v osmi lidech online.

Hunting Simulator 2

Popadni kulovnici a pojď lovit do světa her na PlayStation 4! Ve několik let staré hře Hunting Simulator 2 si můžeš vybrat z mnoha zbraní a příslušenství a ve společnosti cvičeného psa se vydáš po stopách rozličných druhů zvířat. Máš rád vzrušení z lovu, trofeje a toulky přírodou? Pak je pro tebe Hunting Simulator 2 přesně to pravé.

The Fisherman Fishing Planet Day One Edition

O něco klidnější zábavu nabízí The Fisherman Fishing Planet Day One Edition, ve kterém můžeš vypilovat své rybářské dovednosti. Hra nabízí bezkonkurenční autenticitu rybářského umění a je ideálním odpočinkem po náročném dni v hluku měst. Je jedno, jestli jsi amatér nebo špička mezi lovci šupinatých krásek, tenhle simulátor tě stejně lapí do sítě.

Subnautica Below Zero

Ponoř se do jedinečných vodních a terénních biomů, které nabízí nejen materiál, ale i odpovědi, které hledáš. Postav základnu, shromažďuj materiál a řemeslné nástroje. Čel úspěšně hladu i žízni a odolávej divoké zvěři i drsnému okolí. Subnautica Below Zero potěší všechny milovníky her s českými titulky a taky ty, kdo sviští hry na Nintendo Switch.

Rollercoaster Tycoon

Když se řekne Rollercoaster Tycoon, vždycky si vybavím panáčky vřeštící na horských drahách. A přesně o tomhle herní série Rollercoaster Tycoon je. Buduj senzační zábavní parky s okrasnými prvky a dostatečným počtem toalet a stánků s baštou. Přijmi výzvy nejprodávanějšího simulátoru horských drah a vydej se na tu nejšílenější jízdu v kategorii simulátorů ještě dnes!

Simulátory - merch

Možná si říkáš, jaké předměty můžu zařadit pod simulátorský merch. No, budeš se divit, ale při troše fantazie jich je dost. Nebudu to třídit do kategorií a rovnou sem hodím ty nejzajímavější z nich. K těm beze sporu patří všechno, co přičichlo k hračkám. Už ti svítá, co? Jasně - autíčka frčí jak v rámci her, tak i tady. Podobně jsou na tom vláčky, nejrůznější stavebnice (v nichž samozřejmě jednoznačně vede stavebnice Lego) a v těsném závěsu za ní jsou pak hračky Nerf, které nám krásně reprezentují lov. Pokud jde o Minecraft merch, tak toho u nás taky seženeš habaděj, ale touto cestou se dneska pouštět nebudeme.