Star Wars - filmy, hry, merch a koncert

Bez ohledu na to, jestli patříš mezi fanoušky Star Wars či nikoliv, nemine jediný měsíc v roce, během kterého by na tebe něco s touto tematikou nevyskočilo. Nemusí to být zrovna Star Wars dny nebo filmové maratony, může to být i slevová akce na hry, merch, anebo upoutávka na jedinečnou kulturní akci v podobě Star Wars koncertu. Kde se Star Wars vzaly, kde všude se s nima můžeš potkat a jakýže koncert máme vlastně na mysli? O tom všem o pár řádků níž.

Star Wars - o co jde

Teď si připadám trochu zvláštně. Star Wars zná přeci každý nebo ne? Vždyť i ty nejmenší prťata, co šermují na hřišti barevnými meči u toho čas od času hučí něco jako "wžžm, wžžm", což je podle mě jasný důkaz dopadu Star Wars popkultury na nejmladší generace. Vzhledem k tomu, že první Star Wars film usiloval o přízeň všech milovníků mezigalaktických dobrodružství už někdy v sedmdesátých letech, tak se dá s celkem neochvějnou jistotou tvrdit, že dnešní čtyřicátníci (a možná i o generaci starší) filmoví nadšenci prostě Star Wars hltali a stále na ni nedají ani po tolika letech dopustit.

Jasně, čas od času se najde jedinec nebo dva (:D), který nemá o existenci slavného díla nejmenší potuchy nebo je prostě tak nějak jako já spíš "Žij dlouho a blaze" než "Ať tě síla provází", ale tuhle zanedbatelnou (:D) skupinku teď nechme stranou. Možná jen v krátkosti naťukneme, co to teda ty Star Wars vlastně jsou, aby měl nováček základ, na kterém může do budoucna stavět. Opakování matka moudrosti a následující řádky skalní fanda přetrpí :D

 

Star Wars je americká multimediální franšíza žánru space opera, která byla vytvořena Georgem Lucasem. Její hlavní část tvoří devítidílná řada celovečerních filmů, ke které se postupně přidala další díla a to nejen z filmového průmyslu. První film série nesoucí název Star Wars: Epizoda IV – Nová naděje vyšel v roce 1977 a stal se celosvětovým popkulturním fenoménem. Pak následovaly další dva filmy, které zároveň uzavřely původní trilogii, která taky bývá u většinového publika nejvíce vyzdvihovaná.
Pokud jde o později publikované filmy, tak ty už se takovému nadšení netěší a dokonce se v posledních letech ukazuje, že se někteří fanoušci Star Wars od nových filmů odklání, jako kdyby se snažili jejich existenci zcela popřít. Navzdory tomuto znepokojivému jevu jede Star Wars franšíza dál a my se rozhodně nemusíme bát, že by její hvězda v následujících letech vyhasla. Konečně, jak už jsme si řekli, Star Wars to nejsou jen filmy.

Star Wars - hry, merch a jiné

Je toho vážně fůra, takže zkusím merch rozdělit do několika skupin kvůli přehlednosti. 

Star Wars hry

Kultovní snímky Star Wars jedinečným způsobem oživily další mnohdy skomírající odvětví. Píchly injekci videohernímu průmyslu a našlapaly nabídku merche takovým způsobem, jako se to povedlo jen málokteré značce. V nabídce her najdeme Star Wars tituly šlapající na nových i starších konzolích, přičemž v poslední době vzbudila největší ohlasy hra na PlayStation 5 nesoucí hrdě svůj název Star Wars Jedi Survivor. Vedle této pecky si fanoušci Star Wars tematiky přijdou na své i pokud jde o nabídku her na PS4. Tady se do oblíbeného světa Hvězdných válek vypravíš například v titulu Star Wars Battlefront 2 a stranou nezůstanou ani LEGO hry, které nabízí Star Wars dobrodružství v hned několika strhujících gamesách. Pakliže patříš mezi majitele PlayStation 3 a zároveň ujíždíš na Star Wars, pak bys měl omrknout bazarové hry, protože i tady najdeš několik skvostů, které dozajista upoutají tvou pozornost.

Star Wars Funko POP a další figurky

Společnost Funko nás už dlouhé roky zásobuje nepřeberným množstvím jedinečných postaviček Funko POP. Tyto originální figurky přitom představují hrdiny filmů, seriálů, her, komiksů, atd. a Funko POP Star Wars nejsou výjimkou. Najdeš mezi nimi oblíbenou postavičku Funko POP Star Wars Grogu nebo Funko POP Star Wars Duel of the Fates Dart Maul Glows in the Dark. Vyjmenovávat všechny dostupné Star Wars Funko POP by bylo pošetilé, takže jestli toužíš po nějaké popce z Hvězdných válek, víš, co máš dělat :)
Vedle Funko POP jsou v nabídce i klasické Star Wars figurky. Mezi nimi v prodejnosti jednoznačně vede figurka Star Wars The Vintage Collection Clone Captain Howzer a vysoké oblibě se těší i figurka Star Wars The Vintage Collection ARC Commander Blitz.

Star Wars Společenské hry, hračky a další merch

V nabídce společenských her s motivem Hvězdných válek najdeš celou řadu karetních her. U karetní hry Something Wild Star Wars Mandalorian Grogu se zabaví celá rodina, oblíbená je i zábavná vzdělávací karetní hra Top Trumps Star Wars Starships a klasiku v podobě žolíkových karet představují hrací karty Star Wars Mandalorian.

Do světa hraček pronikly Hvězdné války hlavně mezi autíčka a plyšové hračky. Protože kdo by se nechtěl na hřišti prohánět s autíčkem Hot Wheels Monster Trucks Demolition Doubles Star Wars Darth Vader Vs Stromtrooper, anebo se tulit k polštářku SquishaBoo Star Wars Yoda.
No a pokud se bavíme o dalším merchi, tak Star Wars tematika skutečně jede. Od klasiky v podobě nejrůznějších hrnků, rohožek a oblečení a doplňků až po Cable Guys nebo lampičky. Star Wars jsou prostě všude!

Star Wars - koncert

Na úplném začátku tohodle článku jsem se v krátkosti zmínila o Star Wars koncertě. Jedinečná hudba k filmům Star Wars prostě patří a možnost vychutnat si ji v podání symfonického orchestru zní víc než lákavě. Koncert Star Wars Filmové filharmonie a pěveckého sboru nabídne průřez celou ságou Star Wars a to v nádherných prostorách Dvořákovy síně v pražském Rudolfinu, kde zazní ikonické skladby nejen Johna Williamse a to už v říjnu letošního roku! Pro bližší info můžeš omrknout třeba oficiální stránky Filmové filharmonie.