Duna: část druhá

Nekonečný písek planety Arrakis, obávaní píseční červi. Akce, romantika a totální wow efekt, který poslal do kolen snad úplně všechny, kdo tenhle film viděli. Řeč je samozřejmě o sci-fi snímku Duna z roku 2021 a ačkoliv je jeho příběh se vším tím okolo stále hluboce zakořeněný v našich srdcích, oči už pomalu pošilhávají k pozvolna se blížícímu březnu.

Duna: část druhá – kdy a kdo

Prvního března má totiž (v USA) naplánovanou premiéru dvojka nesoucí název Duna: část druhá. Název není sice nikterak originální, ale pokud se podaří udržet standard vysoce položené laťky prvního dílu, čert vem název.

O scénář dvojky se postaralo duo Villeneuve a Jon Spaihts a jedná se vlastně o sequel k filmu Duna a druhou z dvoudílné adaptace románu Duna spisovatele Franka Herberta z roku 1965. Režírování filmu Duna: část druhá se podobně jako u jedničky zhostil Denis Villeneuve a co se hereckého obsazení týče, tak se můžeme těšit na tváře známé z jedničky, přičemž jmenujme alespoň hlavní protagonisty, kterými jsou Timothée Chalamet v roli Paula Atreida, Zendaya hrající Chani nebo Austin Butler, který se nám představí jako Feyd-Rautha.

Vedle zmíněných hlavních protagonistů stojí za to zmínit i charismatického svalovce zvučného jména Jacon Momoa, jehož obsazení uvítá valná většina dámského a možná i pánského publika. Takže kapesníčky s sebou, abyste si mohli otírat sliny :D

Na programu českých kin bude hrát Duna zcela určitě v březnu prim, takže podle mě není moc vysoká šance, že bys promítání mohl prošvihnout. Navíc, pokud se už vážně nemůžeš dočkat (protože březen je přeci tak strašně daleko a letos je únor ještě navíc o celý jeden den delší), můžeš zajít na předpremiéru, kterou si některá kina asi zkouší zvednout návštěvnost.

Duna: část druhá – příběh

Ve zkratce to bude ve dvojce vypadat tak, že se Paul Atreides spojí s Chani a Fremeny a zároveň se vydá na válečnou stezku pomsty proti spiklencům, kteří zničili jeho rodinu. Konec šmitec. Ne, vážně – ono toho bez spoilerů prostě o moc víc říct nelze, ale tvůrci druhého pokračování Duny slibují divákům podívanou, ve které se Paul bude muset postavit největší volbě svého života – bude se muset rozhodnout mezi svou životní láskou (vidíte, já říkala, že se ty kapesníčky budou hodit) a osudem známého vesmíru.

Druhé pokračování úspěšného sci-fi nabídne diváků krom skvělé podívané taky dechberoucí hudbu z pod taktovky Hanze Zimmermana, jehož melodie si vybavíš například z filmů Počátek, Lví král, Gladiátor, Temný rytíř nebo Sherlock Holmes. Grandiozní podívaná bude navíc ověnčená českými titulky a dabingem, takže žádný strachy, dvojku si užijí fakticky úplně všichni.

Duna: Merch

Celovečerní trháky si zaslouží taky pořádnou nálož herních předmětů. Pokud i ty toužíš po nějakém tom merchi s tematikou zmíněné filmové lahůdky, zkus omrknou třeba naši nabídku sběratelských figurek. Figurka Dune Paul Atreides je naprostou samozřejmostí, pokud se rozhodneš vydat na nikdy nekončící cestu, kterou sběratelská vášeň představuje. Pořiď si figurku Dune Duncan Idaho, Dune Lady Jessica, anebo provětrej nabídku postaviček Funko POP, protože ani ty nebyly ušetřeny tematiky Dune.

Duna prostě znovu přebírá otěže a ačkoliv donedávna vládl kinematografii slavný kouzelnický kluk, co zůstal naživu, časy se mění. A kdo ví, třeba se s uvedením filmu Duna: část druhá dočkáme na našich televizních obrazovkách původního snímku Duna. Budeme se těšit :)