Avowed

Všichni milovníci RPG, fantasy světa a gamingu, pozor! V dnešním článku se detailněji zaměříme na hru, na kterou jsme už v rámci našeho blogu upozorňovali. Jedná se o gamesu, která by mohla a taky podle všeho nejspíš bude, přímo konkurovat legendární hře Skyrim (od Bethesda Game Studios), a která by se měla na prodejní pulty vyřítit někdy v průběhu letošního roku. Řeč je o hře Avowed a my máme to nevýslovné potěšení, vysypat na tebe veškeré dostupné info.

Avowed – Kdy a na čem

Přesné datum vydání Avowed ještě nebylo oficiálně zveřejněno, takže se budeš muset spokojit s informací, že se týhle parádní RPG dočkáme až někdy na podzim letošního roku. Navíc, pokud jsi majitel PlayStation 4 nebo lovíš mezi hrami na PS5, tak v tomto případě ostrouháš lusku. Avowed je totiž titulem, který rozzáří kukadla milovníkům her na PC a všem, kdo paří na hry na konzolích Xbox Series X/S. Od prvního dne vydání bude taky Avowed součástí služby Game Pass, což se sice fajn, ale co si budeme, to prostě PS nadšence nikterak nevytrhne, že?

Avowed – čestina a multiplayer

Tady je to jedno velké zklamání. Pokud jde o češtinu, tak u studia Obsidian Entertainment nebývá zvykem, že by hry z jejich dílny byly přeloženy do češtiny, takže asi není moc důvod se domnívat, že bychom Avowed mohli hledat v nabídce her s českým dabingem nebo alespoň mezi hrami s českými titulky.

Avowed je čistě singleplayerová záležitost, takže na dvojitou pařbu se svým kámošem můžeš zapomenout stejně jako na to, že bys snad hrou Avowed rozšířil svou sbírku her pro dva hráče. Smolík pacholík. Prostě buď ber nebo nechej být.

Avowed – o co jde

Příběh tě vtělí do role outsidera a vyslance říše Aedyr, kterého osud zavál do odlehlého koutu říše Eora (Ano, možná jsi to postřehl – Eora je známá ze hry Pillars of Eternity). Tvůj úkol tady je přijít na kloub záhadné nákaze, ale místní se na tvé poslání netváří zrovna nadšeně, takže věci prostě nepůjdou tak hladce, jako si někdo mohl představovat. Ačkoliv Avowed v některých ohledech poměrně značně čerpá ze hry Pillars of Eternity II: Deadfire, není nutné se strachovat. Znalost předešlé RPG série není vůbec nutná, takže si Avowed užije i úplný nováček (až na ty z péeskovýho tábora, samozřejmě).

Ačkoliv ve světě Avowed nebudeš pobíhat s kámošema, sám rozhodně nebudeš. Hra ti hezky pěkně od začátku přihraje dva NPC kámoše, přičemž každý z nich má své unikátní schopnosti a představuje důležitou součást příběhu, který můžeš rozehrát v kůži představitele dvou dostupných ras – člověka nebo elfa. Víc možností hra nenabízí, ale podle nás je to naprosto dostačující. V případě Avowed jsme se navíc rozloučili s tak trochu zkostnatělou (ale pro některé RPG nutnou) volbou povolání. Avowed od tohoto kroku upouští a nabízí ti tak možnost nabytí všech možných dovedností bez omezení, kterým se ve hrách s výběrem povolání nevyhneme.

Pokud jde o souboje, tak tak tady neskrýváme své nadšení. Využít totiž můžeš jak magii, tak zbraně a to dokonce i ty střelné! Super je možnost boje "obouruč" a výběr zbraní je taky solidní. Navíc zbraně můžeš modifikovat a podle toho, co zatím víme, by se mělo jednat o poměrně významnou součást sebe ozbrojování.

Avowed – závěrem

Zmínili jsme pár herních titulů, které Avowed předcházely, a ze kterých si tahle netrpělivě očekávaná RPG bere to nejlepší. Avowed přináší změny, ale zároveň staví na ověřeném. Jestli se skutečně naplní predikce a jestli Avowed bude schopný konkurovat nebo dokonce předčit věhlasný Skyrim, to je otázka pro každého jednotlivého hráče zvlášť a nelze na ni bohužel odpovědět dřív, než Avowed rozeběhneme na našich strojích.

Už aby to bylo...