Harry Potter a prokleté dítě

Nejdu s davem. Zahnete doprava a je pravděpodobné, že já půjdu vlevo. Cokoliv, co se těší celosvětové oblibě a přílišnému zájmu, co smrdí určitou formou fanatismu, mě děsí. Vrcholná sláva Harryho Pottera mě minula. Neříkám, že jsem postupem času stejně jako ostatní nepodlehla jeho kouzlu, to bych lhala. Jen to prostě nebyl klasický model – knihy, film, Harry Potter merch nebo hry. Zůstala jsem čistě u filmového zpracování. Knihy mě nudily (jo, teď hoďte kamenem).

 

Po dovršení příběhu Harryho Pottera přišly na scénu i další dobrodružství. Určitě si pamatuješ Fantastická zvířata z roku 2016, 2018 a 2022 (která teda alespoň mě příliš nenadchla). Vedle nich se ovšem v roce 2016 vyšvihla na zahraniční divadelní prkna taky úspěšná hra Harry Potter a prokleté dítě a tím se dostáváme k tématu dnešního článku. Jak to vypadá s filmovým zpracováním této divadelní hry? Kdy se jí dočkáme a o co že filmu Harry Potter a prokleté dítě půjde? Čekuj...

Prokleté dítě - děj

Příběh začíná koncem Relikvií smrti, takže je to jednoduše řečeno sequel k filmové sérii o Harry Potterovi. Odehrává se o 19 let později a sleduje hlavně (ne však výhradně) dobrodružství synů Harryho a Draka, kteří se v novém příběhu stanou přáteli. To je (alespoň za mě) poměrně překvapující vývoj, protože pokud má Prokleté dítě navázat na úspěch původních příběhů o Harry Potterovi, pak tohle je ten nejméně uvěřitelný scénář ze všech, které si snad jen dokážu představit. No nic, ale zpátky k příběhu:

Harry Potter se z řad studentů bradavické školy už přehoupnul mezi dospěláky a pracuje na Ministerstvu kouzel jako vedoucí oddělení prosazování magického práva. S Ronovou sestrou Gini mají už celkem tři děti (že by mu doma šibalo, a tak raději dělal kariréu? :D), ale i nadále se mu daří udržovat přátelství se svými tehdejšími spolužáky. Ve filmu se tak můžeme těšit na známé postavy jako jsou Hermiona Ron nebo Drako Malfoy, a protože teď bude následovat částečné vyzrazení zápletky, tak ti, kdo se chtějí nechat překvapit, by v tomhle okamžiku měli jít na svačinu.

Víš, jak to je, když se dospělý rozčilují nad lotrovinama svých dětí a dušují se, že sami takový vylomeniny přece nikdy nedělali? No, tak teď si představ, že se tvůj synátor dostane do zmijozelské koleje (sakra, to bych brala taky) a se svými kamarádíčky ukradne obraceč času, díky kterému vymaže tvou existenci a v konečném důsledku i svou vlastní. Dobrý co? Tohle je víc jak na týden bez televize. Tohle nespraví ani kdyby měl doživotního zaracha.

Kdyby šlo jen o to, že Harry umře a tím pádem nebude mít děti, tak ještě ok. Jenže mladý Albus Severus Potter si nejspíš řekl (pokud vůbec přemýšlel nad možnými důsledky), že když průšvih, tak pořádný. S Delphi, neteří Amose Diggoryho (otec zemřelého Cedrika Diggoryho) a nejmladším článkem Malvoyovic rodu se rozhodnou pro Cedrikovu záchranu a pomocí ukradeného obraceče času se vrátí do minulosti. Jak správně tušíš, tohle je onen okamžik, kdy se to celé zvrtne. Jejich záchranná mise totiž zcela změní tok následujících událostí a jak jsme si vysvětlili výše, ne zrovna příznivým způsobem.

Sečteno a podtrženo: Harry je mrtvý, Albus se nikdy nenarodí, Voldemort vládne kouzlenickému světu. Tadááá!

Taková to mohla být krása… ale Scorpius Malfoy se nejspíš s podobným vývojem (jako většina potterovských fanoušků) nechce smířit, a tak se znovu vrátí do minulosti, aby tenhle omyl napravil (Jestli se mu to povede, to neřeknu :D ).

Harry Potter a prokleté dítě - kniha

Knižní zpracování Prokletého dítěte, které u nás vyšlo v září 2016 ve formě scénáře, se vesměs netěší zrovna příjemné kritice. Objevují se i názory, že je to paskvil, který doslova plive na původní kouzelnické příběhy a mnozí fanoušci Harryho Pottera se ho tak říkajíc pokouší vytěsnit z myslí marným předstíráním, že nic takového jako Prokleté dítě nespatřilo světlo světa.

Hra jako taková ovšem v zahraničí sklízí ovace, což je jednak zajímavé faktum a jednak možná indicie, že se Warner Bross znovu dočká skvělých zisků, na které bylo studio zvyklé na počátku potterovské ságy.

Harry Pottera a prokleté dítě – film

Původně se jednalo o tom, že by film Harry Potter a prokleté dítě mohl mít premiéru někdy v roce 2025. Kolem natáčení filmového zpracování úspěšné divadelní hry ovšem v posledních letech vyvstalo několik problémů. Jednak tržby, které přinesla série Fantastická zvířata, nesplnila očekávání a jednak nás bohužel navždy opustily některé herecké hvězdy, které zazářily také v původních filmech o Harry Potterovi. Řeč je samozřejmě o hercích Michael Gambonovi (Brumbál), Robbie Coltranovi (Hagrid) a Alan Rickmanovi (Snape).

S ohledem na výše uvedené je jasné, že se uvedení filmu, jehož budoucí natáčení nebylo ještě ani oficiálně potvrzené, nejspíš ještě na nějakou dobu odloží. Fanoušci sice po filmovém zpracování Prokletého dítěte hlasitě volají, nicméně najít adekvátní náhradu za zemřelé představitele tak důležitých postav, bude jistě tvrdý oříšek. Ani bych se nedivila, kdybychom se dřív jak z Prokletého dítěte nakonec těšili ze seriálu, který chystá HBO, a který už má alespoň svůj první oficiální trailer.

Harry Potter - hra

Pro hry na konzole ani mezi hrami na PC neexistuje lepší kouzelnická hra, než je Hogwarts Legacy. Téhle skvělé RPG jsme se na našem blogu věnovali již mnohokrát a ačkoliv od jejího vydání uběhlo už dost vody, pořád je tak boží jako na začátku. Jen tak mimochodem - ačkoliv z tematiky Harryho Pottera čerpá jak výše diskutovaná divadelní hra, tak námi zmíněná a mezi hráči oblíbená akční adventura Hogwarts Legacy, ani v jednom není hlavním charakterem příběhu sám Harry Potter. Jak vidno, pro některé příběhy je prostě Harry Potter důležitý asi jako Indiana Jones ve filmu Dobyvatelé ztracené archy.

Ale to už je zase jiný povídání :)