Hello Kitty slaví pade

Kdo a kdo a kdo to je, kdo to kolem brousí, kdo si nedá pokoje, všude strká vousy? Či a či a či či čí, je to… Hello Kitty! A už víc jak padesát let.

Kde se vzala Hello Kitty

Ačkoliv bys za celkem jasně znějícím anglickým názvem notoricky známé postavičky nejspíš nehledal Zemi vycházejícího slunce, její vzhled už tě pootočí patřičným směrem a postaví tě tváří v tvář nyní již celosvětově známé japonské designérce Juko Šimizu.

Z její tvorby se v sedmdesátých letech (přesněji v roce 1974) zrodila roztomilostí oplývající kočička Haró Kity (ハローキティ), která svým kawaii (roztomilým) vzhledem zdobila nejprve peněženky na drobné. Zvláštní na věci (alespoň podle mě) je, že přesně na peněženku – a asi jenom tam - bych si Hello Kitty dala i teď, téměř na sklonku čtyřicítky. Holt holčička zůstane asi navždy holčičkou, ačkoliv tvrdit, že Hello Kitty je záležitostí pouze malých holek, by bylo nejen troufalé, ale hlavně nepravdivé.

 

 

Hello Kitty ovládla svět

Hello Kitty, bílá kočička s červenou mašlí umístěnou na straně u jednoho z oušek, si za těch padesát let své existence vybudovala skutečně širokou fanouškovskou základnu. Zdaleka přitom ale nemluvím jen o dětech, holkách nebo infantilní obrázky milujících osobách. Z Hellou Kitty se stal kult a protože se naše rozkošná Micka za ty roky už naučila tu a tam vystrčit taky drápky, zaťala je hluboko do pop kultury, undergroundu a své místo má taky v subkulturách.

Přes veškerou svou roztomilost (no, vlastně kvůli ní), byla Hello Kitty svědkem mnohých protestů, přičemž jejich aktivisty spojovaly právě doplňky s tímto rozkošným, dětským a jaksi holčičím motivem. Přes hnutí Harajuku kids, které v devadesátkách protestovalo v Japonsku proti sociálním normám, až po feministické hnutí Riot Girrl, pro které se malá Kitty stala v USA spojujícím znakem v boji proti přetrvávajícím zkostnatělým představám o ženství.

Hello Kitty se dočkala obrovského množství obměn svého vzhledu a řadí se mezi oblíbence i takových subkultur, jako je například emo (byť se mnohdy ze strany jejích vyznavačů jednalo spíše a většinově o ironii).

Hello Kitty ve světě politiky a obchodu

Pro někoho může ironicky vyznívat i fakt, že se Hello Kitty stala dětskou ambasádorkou UNICEF nebo to, že ji japonská vláda jmenovala velvyslankyní pro cestovní ruch. Krom toho, že se Hello Kitty dokázala prosadit na těchto postech, rozjela taky solidní business vztahy s celou řadou módních značek a dotkla se vrcholu v prodejnosti merche. Jen na našem shopu najdeš od značky Hello Kitty 112 herních předmětů a mezi nimi mimo jiné taky hračky, hrnky, anebo sběratelské figurky Funko POP.

Aktuálně mezi absolutní topky v naší nabídce patří výroční Funko POP Hello Kitty, Hot Wheels Hello Kitty fáro, anebo set svačinových krabiček Hello Kitty Sweety, který potěší asi úplně každou školou povinnou dívenku.

Vedle školních penálů, osušek, batohů a vše výše zmíněného se s Hello Kitty můžeš potkat ve filmu, v animovaných seriálech, komixech a knihách. Setkáš se s ní v hudební oblasti a svou velice osobitou nesmazatelnou stopu zanechala Hello Kitty taky v oblasti her. Vedle společenských her a puzzlů Hello Kitty řádí i na poli konzolí. Kdyby ses třeba nudil a chtěl si užít trošku té instantní rozkošnosti, zkus sáhnout třeba po herním titulu Hello Kitty Puzzle Party, který najdeš v naši nabídce bazarových her.

Vzhledem ke kulatému a vysoce významnému výročí, se dá předpokládat nálož nových tematicky laděných předmětů. Pokud sis tedy u nás nic nevybral, nezoufej. Hello Kitty tady s námi stoprocentně ještě nějakou tu dobu bude (a s ní i další neokoukaný merch), protože pokud je nám známo, nevyčerpala ještě ani jeden ze svých devíti životů.

Takže čauky, mňauky.