Fortnite - král Battle Royalu

Fortnite, Fortnite… taky na tebe tohle slovo odněkud pořád vyskakuje? Není divu. Fortnite totiž patří k nejhranějším titulům světa a mezi hráči se asi jen stěží najde někdo, kdo ho nehrál nebo o něm alespoň neslyšel. Pokud nicméně patříš k té zanedbatelné menšině (kterou beztak nejspíš tvoří jenom ti, kdo hrám neholdují – cože, to taky někdo takovej je?), dovol nám rozšířit tvé obzory dnešním článkem.

Fortnite – kde se vzal, tu se vzal

Požehnaná buď ta chvíle, kdy se pod rukama vývojářů společnosti Epic Games zrodila multiplayerová hra, která se za několik let stala legendou tzv. Battle royale her. Milovníkům her na PC a těm, kdo ve svém volnu sviští na konzolích asi není třeba vysvětlovat tenhle terminus technicus, nicméně předpokládejme, že je tu někdo, kdo o Battle Royale nemá ani potuchy. Takže ve zkratce – jedná se o videoherní žánr, který obvykle kombinuje soupeření, průzkum a přežití. Jinými slovy: Sejmi je všechny a vyhraješ. Jak prosté.

Fortnite krom oblíbeného Battle Royale režimu disponuje i dalšími módy, nicméně nejvíce oblíbený je právě zmíněný Battle Royale, který nakonec Fortnite vyšvihl mezi hry s největším počtem hráčů vůbec. Hra Fortnite je oblíbená i mezi českými hráči a to dokonce i přesto, že se neřadí mezi hry s českými titulky (tím spíš ne s českým dabingem). Fakt je ale ten, že absence češtiny nepředstavuje v případě Fortnite sebemenší problém. Ono totiž co si budeme, ve Fortnite hovoří hlavně zbraně a jejich sdělení bývá jasné.

Fortnite – zbraně a skiny

Když už jsme u těch zbraní, tak tohle je něco, na čem se tvůrci fakt vyřádili. Pro eliminaci nepřítele (čti všech ostatních krom tebe), můžeš použít prakticky cokoliv přes krumpáč, revolver, brokovnici až co já vím, třeba modifikovanou brusku. Tvůrci navíc každoročně přicházejí s updaty a neustále přidávají do hry další a další obsah, čímž se hráči dostává možnost vytunit svou postavu opravdu k naprosté dokonalosti.

A nejde přitom jen o volbu zbraně. Fortnite je neskutečně obsáhlá hra, ve které má hráč při tvorbě postavy a jejích následných úpravách zcela volné ruce. Díky nejrůznějším skinům (které si podobně jako spoustu dalšího obsahu může hráč zakoupit), můžeme ve Fortnite potkat klidně i postavu Lady Gaga.

Fortnite – na olympiádě i za hranicí Battle Royale

O oblíbenosti hry Fortnite svědčí mimo jiné i fakt, že se tomuto titulu podařilo přehoupnout z kolonky Battle Royale i do jiných herních žánrů. Hádám, že podobně jako já asi i ty zamrkáš překvapením nad tím, že si Fortnite plácnul se společností Lego a tadá, na světlo světa vykoukla hra LEGO Fortnite.

Určitě budeš souhlasit, že z hlediska herního žánru se i na poměry LEGO her jedná o poměrně netypický titul, který by měl být vhodný pro všechny věkové kategorie. Jedná se o gamesu patřící mezi hry na PS4, PS5 a najdeme ji i v nabídce her na Xbox One nebo mezi hrami na Nintendo Switch. LEGO Fortnite klade důraz na kooperaci všech hráčů, kreativitu a experimentování. Nenech se ale zmást roztomilým vzhledem LEGO panáčků. I tady to totiž může být občas docela „o kostičku“.

Další zajímavým faktem je, že se Fortnite zařadil mezi hry, ve kterých budou své schopnosti poměřovat hráči v rámci olympijského e-sportu. Má to ovšem jeden drobný háček. Jak asi víš, Mezinárodní olympijský výbor zakazuje do olympijského e-sportového klání zařazovat tituly, které jsou založené na násilné eliminaci soupeřů. Pro Battle Royale trochu prekérka, že? V rámci olympijského klání tak byla loni v Singapuru připravena speciální úroveň ve Fortnite Creative, která připomínala spíš tradiční sportovní disciplíny zaměřené na přesnost, převážně tedy střelbu na terč. Za mě trochu nuda, ale ok.

Fortnite – merch

O oblíbenosti hry Fortnite svědčí mimo jiné i celá řada tematicky laděných herních předmětů. Vedle klasických zástupců merche všeho druhu, mezi které neodmyslitelně patří nejrůznější dekorace do domácnosti, jako je třeba Fortnite polštář nebo různorodé lampy, můžeš sáhnout taky po poněkud méně tradičních kouscích. Skvělou ukázkou nezvyklého Fortnite merche je třeba adventní kalendář Funko Fortnite a skvělý způsob, jak mít svou oblíbenou gamesu neustále na očích představuje i tahle kovová klíčenka Fortnite.

Samostatnou kapitolu utváří sběratelské figurky Funko POP, které jsou všem milovníkům Fortnite k dispozici v podobě samostatně prodejných figurek, anebo v sadě. Mezi nejoblíbenější kousky patří Funko POP Fortnite Fishstick nebo Funko POP Fortnite Shadow Midas a velké oblibě se jak mezi sběrateli popek, tak nadšencům do hry jako takové, těší Funko Set Fortnite Black Knight, v rámci kterého krom originální popky získáš i fajnový tričko

Jestli dáváš přednost možnosti okusit Fortnite na vlastní kůži, tak přesně pro tebe vytvořila společnost NERF edici zbraní NERF Fortnite. Díky nim můžeš mít doma ty nejvymakanější zbraně ze hry a můžeš si to s kámošem "vyříkat" úplně jiným způsobem... Omrkni třeba pistoli NERF Fortnite Storm Scout, anebo rovnou projdi i další vytuněný bouchačky ukrývající se v kategorii hračky

 

Tak co, říkáš si, že dáš Fortnite šanci nebo i nadále zůstáváš vůči jeho svodům imunní? Našel už Fortnite své místo mezi tvými oblíbenci, anebo zůstává zcela mimo tvůj herní záběr? Jasně, určitě bys našel i mnohem zajímavější hry, ale kolik z nich by předčilo Fortnite v oblasti Battle Royale, to už je věc jiná.