Hogwarts Legacy 2 - návrat do Bradavic

Není to zase až tak dlouho, co jsme na televizních obrazovkách měli možnost zažít něco jako filmový maraton s Harry Potterem. Možná se jen náhodou různým televizním stanicím podařilo trefit do stejných pořadů, možná to zase až taková náhoda není… Máš rád konspirace a dohady o tom, co by bylo kdyby? Pokud ano, tak hoď svůj Nimbus do skladu na košťata, pověs si plášť na věšák a hezky v klidu si vychutnej řádky, na kterých budeme kouzelně spekulovat.

Zdroj: static.wikia.nocookie.net

Harry Potter – jak s tím vším souvisí?

Hlavní postava celovečerních snímků o mladém kouzelníkovi je hned od prvního dílu spjatá s prostředím Bradavic. Jenže Bradavice (v anglickém originále nazvané Hogwarts) jaksi s Harry Potterem odjakživa spjaté nejsou. Jasně, tohle není nic nelogického, ale ruku na srdce, já ten dojem při sledování všech těch potterovských příběhů tak trochu měla.

Takže tady máme bradavickou školu čar a kouzel, která je stará stovky (nebo možná i tisíce) let a s každým dalším ročníkem čarování chtivých studentů, předávají Bradavice své dědictví (legacy) dalším kouzelnickým generacím. Už chápeš, kam tím mířím?

Free Hogwarts Universal photo and pictureBradavice (Hogwarts) - Zdroj: pixabay.com

 

Hogwarts Legacy

Ano, správně. Od filmového zpracování původního námětu dnes již světoznámé autorky, jsme se dostali ke hrám. Hogwarts Legacy (video níže) je naprosto úžasná RPG, kterou v rámci péeskové rodinky najdeš mezi hrami na PlayStation 5 a PlayStation 4. Nadšenci do xboxových konzolí mohou Hogwarts Legacy hledat v nabídce her na Xbox One a mezi hrami na Xbox Series X/S. Na své si ale přijdou i majitelé konzole Nintendo Switch i ti, kdo dávají přednost hrám na PC.

Jednoduše řečeno, Hogwarts Legacy mohou hrát už prakticky úplně všichni. A že tuhle hru už asi opravdu hráli úplně všichni, prozrazuje i fakt, že je Hogwarts Legacy nejprodávanější hrou loňského roku.

Čísla mluví jasně a nadšení fanoušků neutuchá. Simsala bim (ne, počkat, tohle není z Harryho) a světe div se, ani ne rok od vydání jedničky, se začíná spekulovat o Hogwarts Legacy 2.

Hogwarts Legacy 2 – nepotvrzená jistota

Myslím, že člověk nemusí být ekonom a ani nemusí umět číst z kávové sedliny tak, jako to uměla Sibyla Trelawneyová. Stačí když si dáš jedna a jedna dohromady a musí ti zákonitě vyjít, že dvojka bude. Hogwarts Legacy 2 je z mého pohledu nevyhnutelný počin a ačkoliv se může zdát, že studnice nápadů tvořících bradavické universum už byla vyčerpaná, není to ani zdaleka pravda. Ano, hodně v tomto směru pomáhají vývojářům samotní fanoušci, kteří jednak do stávající hry Hogwarts Legacy vymýšlí celou řadu „podomácku“ vytvořených módů, ale taky přicházejí s mnohými návrhy, které mohou autory patřičně nasměrovat.

Pokud jde o podněty a připomínky, které k Hogwarts Legacy máme my, tak zčekni tenhle článek, kde se recenzi na Hogwarts Legacy z pohledu hráče dopodrobna věnujeme.

Jestli na čtení dalšího textu nemáš náladu nebo čas, tak si hráči všeobecně přejí (no schválně, na to bys nepřišel) víc kouzel, rozlehlejší svět a další možnosti úprav postavy (vsadím se, že to chtějí hlavně holky, protože jasně, že jo).

Úprava postavy v Hogwarts Legacy - Zdroj: i.ytimg.com

Hodně debatovaná je i doposud prakticky neexistující morálka. Hráči se totiž můžou tvářit jako totální miliusové a zároveň sekat do prostoru před sebou „kletby, které se nepromíjejí“ (a co hůř, bez efektu), čímž autoři celý koncept RPG tak trošku posílají do kytek.

Nejhorší prohřešek, kterým se ale podle mě autoři Hogwarts Legacy provinili proti pravověrným fanouškům Bradavic, je chybějící možnost hry famfrpálu, čímž jako kdyby sypali sůl do ran, které zůstaly otevřené po podobně zpackané famfrpálové scéně z filmu Harry Potter a Ohnivý pohár. Tam to bylo podobný – pompézně představené mistrovství ve famfrpálu a prd z něj.

Proč nejde v Hogwarts Legacy létat? 1Harry Potter a Kámen mudrců - Zdroj: cdn.administrace.tv

Závěrem

Jestli vývojáři dopřejí fanouškům sluchu a podaří se jim udržet vysoko posazenou laťku kvality prvního dílu i u dalšího pokračování Hogwarts Legacy, tak se můžeme těšit na vskutku mistrovské dílo.

Možná, že když o možnosti oficiálního potvrzení dvojky budeme častěji mluvit a psát, že se její vydání uspíší. Když hvězda Harryho Pottera bude i nadále stoupat, že tím všechny ty, kdo za vydáním Hogwarts Legacy 2 budou stát, namotivujeme. Možná, že právě proto je teď Harryho Pottera opět všude plno. I na našich obrazovkách. Možná...