Jurský svět - dinosauři kolem nás

Není to tak dlouho, co jsem na nejmenované sociální síti viděla video o tom, jak vznikají některé zvukové efekty k filmům. V životě bych za ukrutným řevem tyranosaura nehledala židli tlačenou po podlaze a nepřijde mi to zase až tak dlouho, co jsem film o nebezpečných přerostlých ještěrkách viděla poprvé. Jenže ono už je to dlouho, hodně dlouho, co Jurský Park (a co si budeme i Jurský svět) spatřili první filmový nadšenci. Holt se budu muset asi smířit s tím, že pokud jde o archeologickou terminologii, tak se tak nějak čím dál tím víc začínám řadit mezi trilobity.

Kde se vzal Jurský park a Jurský svět

Na druhou stranu bylo fajn žasnout nad tehdy nepřekonanými efekty (nejen ty, co udělá pomocí podlahy a židle každej druhej), které měly moc rozpumpovat krev v žilách a zanechat nás v úžasu. To, co tak geniálně všem divákům Jurského parku naservíroval Steven Spielberg, prostě nemělo obdobu a ruku na srdce, tahle vědeckofantastická chuťovka z roku 1993 neztrácí kouzlo ani po více jak 30 letech. Klid, nejen ty si teď připadáš staře :D

Od devadesátýho třetího se urodilo ještě pět dalších filmů (ten animák napočítám) nesoucích název Jurský park nebo Jurský svět a každý z nich nalákal do kin ohromnou spoustu diváků. Například snímek Ztracený svět: Jurský park, kterému také vdechl život Steven Spielberg, se s neuvěřitelnou tržbou více než 620 milionů dolarů (vydělaných mezi lety 1997 a 2007) zařadil mezi 20 nejúspěšnějších filmů všech dob a pokud jde o mě, nevím, který ze všech těch snímků mám nejraději.

V každém případě Jurský park svět není jen záležitostí filmových pláten.

Jurský park a Jurský svět v rukou hráčů

Tematika oživlých dávno vyhynulých tvorů láká samo sebou i tvůrce her na PC a nejinak je tomu s vývojáři her na konzole. Kompjůtrlováci (jo, tenhle název se nejspíš neuchytí) mají jisto jistě v paměti Jurassic Park: The Game, Jurassic Park: Operation Genesis, anebo například o ždibec novější hru Jurassic World Aftermath. Počítačových her s tematikou Jurského Parku, potažmo Jurského světa bychom napočítali vskutku hodně, nicméně ani konzolisti v tomhle případě nepřišli zkrátka.

Mezi hrami na PlayStation 4 najdeme například Jurassic World Evolution 2 a stejným titulem se pyšní i naše nabídka her na PlayStation 5. Už jsi viděl chystanou PS5 hru Jurassic Park: Survival? To bude totiž asi vážně mazec... Do doby, než tahle děsuplná libůstka vyskočí na pulty, ti pořádnou porci zábavy zajistí i na první pohled dětská hra nesoucí název Lego Jurassic World, který si krom péeskových nadšenců užijí i majitelé Xbox One nebo sběratelé her na Xbox 360.

Samostatnou kapitolou jsou potom hry na mobilní zařízení, mezi kterými vyniká zejména hra Jurassic World™: The Game, díky které je hráč (alespoň někdy) nucen vytáhnout paty z domu ;)

Jurský park, Jurský svět a svět merche – všechno souvisí se vším

Vedle videoherního průmyslu opanoval Jurský svět i první příčky v prodejnosti hraček a herních předmětů. Pokud jde o merch, tak v jeho nabídce vynikají zejména lampičky nebo sběratelské WOW! Pods a ve světě hraček jednoznačně vládnou figurky různorodých dinosaurů, které jsme tak trochu laškovně zařadili mezi zvířátka. No uznej sám, kdo by nechtěl za mazlíka takového Scorpios Rexe nebo T-Rexe?

 

Za mě ovšem největší wow efekt vyvolávají tyhle šachy. Už na ně koukám delší dobu a marně se snažím přijít na to, která z figurek představuje královnu, která krále a proč. Asi si je budu muset koupit...